Co zrobić z truskawek? Te smaczne owoce należą do jednego z najmłodszych gatunków roślin sadowniczych, ale jednocześnie są obecnie najczęściej uprawianymi owocami spośród wszystkich jagodowych. Decyduje o tym ich wspaniały smak, świeży aromat oraz liczne wartości odżywcze.

Co zrobić z truskawek na deser?

Truskawka - a w zasadzie poziomka truskawka - jest mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych, a konkretnie poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Nazywa się ją czasem poziomką wielkoowocową lub poziomką ananasową, jednak znana jest powszechnie przede wszystkim jako truskawka. Największym producentem truskawek na świecie są Stany Zjednoczone Ameryki, jednak roślina ta uprawiana jest dość powszechnie w krajach klimatu umiarkowanego i w chłodniejszych regionach klimatu podzwrotnikowego. 

Truskawki to prawdziwy symbol lata! Występują jednak w wielu odmianach (istnieje blisko 2000 różnych odmian), więc niektóre mogą się pojawiać od połowy maja, a inne dopiero pod koniec sierpnia. Decydującą rolę w ich popularności odgrywa fantastyczny smak, który jest jednak cechą gatunkową. Truskawki zdecydowanie najlepiej smakują, gdy dojrzewają na słońcu, w cieple. Najsłodsza jest odmiana Kent - o dużych, soczystych owocach, dojrzewających wcześnie. Truskawki są bardzo zdrowe - są nawet lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy! Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę A, dużo żelaza, wapnia, fosforu i potasu. Znajduje się w nich również magnez i mangan.

Co zrobić z truskawek? Najlepiej pyszny deser! Truskawki idealnie nadają się jako dodatek do lodów, ciast czy bitej śmietany. Możemy zjadać je tylko z cukrem i śmietaną, ale też przygotować zdrowy koktajl z truskawek czy mus. Oto kilka propozycji na smakowite desery z wykorzystaniem tych soczystych owoców:

  • ciasto jogurtowe z truskawkami - szybkie ciasto, które można przygotować w tortownicy. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto przygotowuje się z dodatkiem jogurtu. Pokrojone truskawki układamy na wierzchu. Możemy je dodatkowo przysypać kruszonką.
  • ciasto ucierane z truskawkami - puszyste, lekkie ciasto, które z łatwością naszykuje każdy. Wystarczą jajka, cukier, olej, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli i oczywiście truskawki.
  • ciasta drożdżowe z truskawkami - w tym drożdżówki z truskawkami, którymi możemy się raczyć również na śniadanie
  • sernik z truskawkami - można go przygotować w wersji na zimno lub na ciepło. Do wyboru mamy też sernik na jasnym lub ciemnym spodzie. By jeszcze przyspieszyć przygotowanie deseru, możemy wykorzystać jako spód herbatniki. 
  • muffinki z truskawkami - wystarczy kilka podstawowych składników i foremki do pieczenia by przygotować pyszne muffinki, którymi można raczyć się w porze deseru lub poczęstować nimi gości. Czas przygotowania to tylko 10 minut, a po 30 minutach w piekarniku muffinki są gotowe. Jest to zatem doskonałe rozwiązanie, jeśli musimy coś przygotować na szybko. Oczywiście, zamiast truskawek możemy użyć też innych owoców lub wymieszać truskawki na przykład z borówkami. 
  • brownie z truskawkami - brownie to ciasto czekoladowe, przygotowywane między innymi z gorzkiej czekolady. Częstym dodatkiem do tego ciasta są orzechy - można jednak z powodzeniem dodać do niego również truskawki. Truskawki układamy na wierzchu, przed włożeniem ciasta do piekarnika. 
  • ryż z truskawkami - jedno z dań, które może posłużyć jako deser, ale może też stać się pysznym, lekkim obiadem. 

Co zrobić z truskawek na deser? Do wyboru mamy jeszcze wiele innych, ciekawych propozycji. Mus truskawkowy, naleśniki z truskawkami lub z serem i truskawkami, galaretka truskawkowa, budyń z dodatkiem truskawek czy lody truskawkowe - to tylko niektóre z nich. 

iStock

Co zrobić z truskawek na śniadanie?

Co zrobić z truskawek na pożywne śniadanie? Wiele osób twierdzi, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - musi nam bowiem dać siłę na długi czas i to w najważniejszych godzinach. Większość osób zjada obiad dopiero po pracy. Śniadanie czy drugie śniadanie nie tylko daje nam siły do działania (nauki, pracy), ale też poprawia nastrój. Bez zjedzenia czegoś rano zamiast skupić się na obowiązkach, będziemy myśleć o tym, że czujemy się głodni. By jednak spełniać swoją funkcję, śniadanie powinno dostarczyć nam odpowiednich składników odżywczych. Powinniśmy też zjeść je w odpowiednim momencie - do dwóch godzin od wstania z łóżka. 

Pominięcie śniadania może nawet spowodować ból głowy czy rozdrażnienie. Co jednak najlepiej jeść? Na śniadanie wybierzmy produkty zbożowe pełnoziarniste, produkty mleczne i białkowe, a także koniecznie warzywa czy owoce. Jedną z propozycji będzie na przykład omlet z truskawkami - to ciekawe połączenie smaku każdego zachwyci! Warto też przygotować owsiankę z dodatkiem truskawek czy musli z truskawkami i jogurtem naturalnym. Truskawki mogą też stać się dodatkiem do serka wiejskiego. Owoce to smaczny i pożywny element śniadania. Zawierają łatwo przyswajalne cukry, które dodają energii. Wpływają też korzystnie na pracę mózgu i pomagają prawidłowo nawodnić organizm - w dużej mierze składają się bowiem z wody. 

Co zrobić z truskawek na obiad?

Ciasto z truskawkami będzie odpowiednią przekąską na deser, ale nie oznacza to, że obiad musi być pozbawiony tych owoców. Wręcz warto umieszczać w diecie jak najwięcej owoców i warzyw, ponieważ są zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych. Możemy przygotować z truskawek zarówno wyborną zupę, jak i wspaniałe drugie danie. Do przygotowania zupy truskawkowej możemy użyć zarówno truskawek świeżych, jak i mrożonych. Podaje się ją ze śmietaną oraz makaronem. Warto dodać do niej również odrobinę wanilii, która dobrze podkreśli smak truskawek. By słodycz tych owoców była jeszcze lepiej wyczuwalna, do zupy dodaje się odrobinę cytryny. Truskawkową zupę można podawać na zimno lub na ciepło - w zależności od upodobań. 

Co zrobić z truskawek na drugie danie? Doskonałym pomysłem będą knedle z truskawkami, naleśniki czy pierogi z truskawkami. Smak truskawek w pierogach można jeszcze podkreślić dzięki odpowiednim dodatkom - fantastycznym dodatkiem będzie serek mascarpone, biały ser czy rabarbar. Zamiast twarogu można też użyć sera ricotta. Jest on podobny do twarogu, jednak posiada delikatniejszy smak i nie ma w składzie soli. Jeśli chodzi o naleśniki z truskawkami, wybornym dodatkiem do nich będą też inne owoce - na przykład banan i borówki.

Do naleśników można też dodać twaróg czy serek homogenizowany. Sprawdzi się też serek mascarpone i bita śmietana. Wybornym dodatkiem może się też okazać czekolada! Czekoladowe mogą być zarówno same naleśniki, jak i ich nadzienie. W tym przypadku czekoladę wystarczy tylko roztopić z dodatkiem masła czy mleka, a następnie wkroić do niej truskawki. Doskonałym wyborem może też być makaron z truskawkami. To pomysł na szybki obiad, który przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Danie jest lekkie i można je przygotować z różnych rodzajów makaronu oraz z truskawek świeżych lub mrożonych. Można je osłodzić cukrem lub miodem. Warto też pokusić się o inne dodatki, jak listki mięty, śmietanka 30% czy twarożek na słodko. Truskawki można podać w wersji pokrojonej lub ugniecionej widelcem na papkę. Można też je zmiksować, tworząc wyborny mus.

Idealnym pomysłem na lekki obiad będzie też sałatka z truskawkami. Może być dodatkiem do grillowanych mięs czy ryb. Jakie składniki najlepiej będą pasować do truskawek? Możemy wykorzystać na przykład rukolę i orzechy włoskie. Inny pomysł to miks sałat, truskawki, borówki oraz ser feta. Ze smakiem truskawek świetnie się będzie też komponował serek pleśniowy. Oczywiście, w każdej wersji warto skorzystać z oliwy z oliwek, do której dodajemy też odrobinę soku z cytryny. Co zrobić z truskawek na obiad? Wybór jest ogromny - wszystkie dania będą zaś na pewno przepyszne!

Nadmiar owoców polecamy przechować na później - poradnik, jak mrozić truskawki wam to ułatwi!