Przepis na ciasto naleśnikowe na pierwszy rzut oka jest banalny, ale wystarczy małe niedopatrzenie i naleśniki nie wychodzą takie, jakbyśmy chcieli. Można je wykonać w przeróżny sposób. Podstawą jest mleko, mąka i jajka. Aczkolwiek istnieje wiele zamienników tych produktów, co sprawia, że tak naprawdę nasze naleśniki mogą mieć zupełnie inne składniki, np. mleko można zamienić na wodę, mąkę na płatki owsiane, a jajka na banany.   

Ciasto naleśnikowe - panierka do warzyw i owoców 

Pieczarki, kalafiory czy cukinie w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na niestandardową przekąskę. Wcześniej umyte i pokrojone warzywa wystarczy obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć na patelni. Do płynnej panierki można dodać nasze ulubione przyprawy do smaku, np. słodką paprykę, zioła prowansalskie czy odrobinę soli i pieprzu.  Kalafior w cieście naleśnikowym posmakuje każdemu!

Ciasto naleśnikowe jest też świetną panierką do owoców, tj. banany, jabłka, gruszki. Będzie smakowało lepiej, jeśli do ciasta naleśnikowego doda się odrobinę cukru wanilinowego lub cynamonu. Jest to ciekawy i nietypowy pomysł na śniadanie lub deser. Ogromnym plusem jest szybkość przygotowania- nie musimy czekać kilkudziesięciu minut aż wyrośnie i upiecze się ciasto w piekarniku. A banany w cieście naleśnikowym są przepyszne! 

Przeczytaj: jaka mąka do naleśników będzie najlepsza? Odpowiedź może zaskoczyć!

Ciasto naleśnikowe - panierka dań mięsnych i ryb 

Jeśli znudził Ci się standardowy schabowy w bułce tartej lub smażona ryba w mące i jajku, to czas spróbować czegoś nowego! Ciasto naleśnikowe jest idealnym, nietuzinkowym zamiennikiem tych zwykłych panierek. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym smakuje najlepiej z pieczonymi ziemniakami. Mięso z kurczaka można też pokroić na małe kawałki, obtoczyć w cieście naleśnikowym, wrzucić na gorący olej i nuggetsy z kurczaka na imprezę gotowe! Nada się do tego również mięso z indyka. Natomiast ryba w cieście naleśnikowym może być ciekawą alternatywą dla zwykłej ryby z piekarnika lub smażonej w mące i jajku. Panierka z ciasta naleśnikowego sprawi, że ryba będzie chrupiąca na zewnątrz i jednocześnie soczysta w środku. 

Ciasto naleśnikowe na słodko 

Urodziny, ślub czy inna okazja zobowiązuje nas do kupienia lub upieczenia tortu. Standardem jest biszkopt przekładany masą. Do smaku można dodać też owoce, np. truskawki, brzoskwinie czy borówki. Istnieje jednak dużo innych pomysłów na przygotowanie tortu. Jednym z nich jest tort naleśnikowy. Na pewno taki niestandardowy pomysł zaskoczy niejednego gościa. Tort naleśnikowy nie posiada w sobie nowych, tajemniczych i wyszukanych produktów, dlatego może zrobić go każdy, nawet ktoś, kto nie posiada zdolności cukierniczych. Taki tort możemy przełożyć kremową masą, powidłami, czekoladą lub kajmakiem- ogromna dowolność i różnorodność. Ciekawą opcją może być dodanie do ciasta naleśnikowego kakao. W efekcie końcowym mamy czekoladowy tort naleśnikowy. Szybko, tanio i smacznie!  

Czasami dla odmiany warto przełamać codzienność i sięgnąć po coś nowego. A jak już wiadomo, ciasto naleśnikowe otwiera mnóstwo możliwości kulinarnych.