Naleśnikowy tort z masą kaszkową

Ocena:

4.53 (177)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
na deser trochę inny torcik bo naleśnikowy

Składniki:

  • Naleśniki
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 szk mleka 3,2%
  • 1 szk oranżady
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju
  • Masa
  • 1 l mleka 3,2%
  • 125 g masła
  • 7 łyżek rozpuszczalnego kakao
  • 1 szk kaszy manny ( błyskawicznej )
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • czekolada w młynku

Naleśnikowy tort z masą kaszkową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Naleśniki :
  • Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie bez grudek ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni najlepiej do naleśników usmażyć 6 grubych placków uważając aby przy przewracaniu się nie połamały. Usmażone układać jeden na drugim.
  • Masa :
  • Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier i zagotować mleko z dodatkami. Gdy mleko się gotuje wsypywać kaszę energicznie mieszając uważając aby nie powstały grudki. Kaszę ciągle mieszając gotować około 3 minuty.
  • Przełożenie :
  • Na talerz ułożyć pierwszy naleśnik a na niego wyłożyć porcję gorącej masy. Rozsmarować ją po naleśniku, przykryć drugim i lekko docisnąć. Tak samo postępować z resztą warstw aż ostatnią warstwą będzie naleśnik. Górę obficie posypać cukrem pudrem i oprószyć dookoła czekoladą w młynku.
  • Taki tort można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne