Zbyt gorzki farsz do uszek z grzybami

Gorzki farsz zdarza się wtedy, gdy grzyby podczas suszenia zostały przypalone lub przesuszone. Co wtedy zrobić? Dodaj do farszu więcej słodkiej, delikatnie podsmażonej cebuli, tylko jej nie przypal! Gdy nadal nie pomaga dodaj roztrzepane jajko do farszu. Możesz też dosypać bułki tartej lub dodać trochę ugotowanych ziemniaków.

Gdy barszcz czerwony straci kolor

Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu z uszkami. Powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem. Próbujemy – smakuje wybornie. Ale nagle… barszcz stracił kolor. Co robić? Spokojnie – intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.

Przypalona kapusta na dnie garnka

Jeśli na chwilę zapomniałaś o gotującej się kapuście i się przypaliła na dnie, jak najszybciej wyjmij ją z garnka. Sprawdź czy wyłowiona część kapusty nie jest gorzka, wszystkie gorzkie i przypalone części wyrzuć. Dołóż składników i ugotuj jeszcze raz.

Za dużo koncentratu pomidorowego w bigosie

Jeśli dodałaś za dużo koncentratu pomidorowego do bigosu zrobił się zbyt słodki, kwaśny i ogólnie zbyt pomidorowy szybko dogotuj trochę poszatkowanej białej kapusty, która powinna zneutralizować koncentrat. Możesz też wrzucić 2-3 kromki białego chleba do bigosu, a gdy wchłoną sos wyjąć je i uzupełnić płyn wodą. Można też dodać suszonych wędzonych śliwek lub wytrawnego czerwonego wina (albo obu tych składników) i gotować tak długo aż wino odparuje.

Przesolone śledzie

Jeżeli śledzie są za słone trzeba je wyjąć z marynaty, osuszyć i wymoczyć jeszcze raz w wodzie lub wodzie zmieszanej pół na pół z mlekiem. Potem marynujemy je jeszcze raz. Gdy śledź jest tylko lekko za słony smak podciągnie cebula pokrojona w kostkę i zmieszana ze śledziem oraz sok z cytryny.

GettyImages

Pierogi pękają podczas gotowania

Pierogi mogą pękać w czasie gotowania, jeśli wcześniej zamrożone wrzucasz w zbyt dużej ilości na raz. Woda przestaje się gotować i to powoduje, że pękają. Jeśli gotujesz pierogi świeże prawdopodobnie podczas zlepiania pomiędzy warstwy ciasta dostał się farsz, który powoduje, że pierogi się nie zlepiły prawidłowo. Można je spróbować ulepić na nowo dorabiając ciasta i kładąc farsz starannie. Brzegi pieroga przed zlepieniem dobrze jest posmarować wodą, albo jeszcze lepiej białkiem jajka, wtedy podczas gotowania białko ścinając się dodatkowo zwiąże brzegi pieroga. Trzeba pamiętać, że pierogi wrzucamy małymi partiami na lekko pykający wrzątek.

Przesolona zupa wigilijna

Barszcz lub inna zupa wigilijna już prawie gotowa. Próbujemy i okazuje się, że zupa jest przesolona! Jest na to prosty sposób – sól wyciągnie surowy ziemniak wrzucony do gotowanej zupy. Można też wrzucić do zupy 1–2 białka jaj. Wchłoną nadmiar soli, a gdy się zetną, zbierz je łyżką cedzakową i wyrzuć.

Zabrakło majonezu do sałatki

Jeśli jest jeszcze czas można ukręcić domowy majonez. Jeśli czasu jest zbyt mało sparzamy umyte wcześniej 2 jajka wrzątkiem - najlepiej wrzucić je na 1-2 minuty do miseczki z wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek - do niby majonezu użyjemy tylko żółtek, które energicznie mieszamy z odrobiną soli, cukru, musztardy i oleju. Proporcje musimy ustalić "na smak".

Karp… się rozpada

Smażymy karpia na patelni, po czym… nasza ryba się rozpada? Jeżeli nie chcemy, żeby do tego doszło, to w trakcie smażenia, przed oprószeniem ryby mąką, skrapiamy ją sokiem z cytryny.

Pieczony schab jest za suchy

Zbyt suchą pieczeń możesz pokroić w plastry, włożyć do gorącego sosu i kilka minut poddusić. W tym czasie nieco zmięknie, a chłonąc sos, stanie się bardziej soczysta.

Mięso najlepiej upiec co najmniej dzień przed Wigilią i zostawić do schłodzenia. Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością, mniej wysycha.

Ratujemy sos do mięsa

Kiedy w sosie widoczne są niepożądane grudki, możesz się ich pozbyć, przecierając go przez dość gęste sito. Natomiast zbyt słony sos rozcieńcz wodą lub mlekiem albo wymieszaj ze śmietaną.