Dobre wigilijne uszka z grzybami powinny mieć cieniutkie ciasto i mnóstwo pysznego nadzienia. Niestety, często trudno nam ulepić taki ideał i w efekcie nasz dodatek do zupy ma więcej grubej "skórki" niż samego farszu. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto na uszka, które wychodzi mięciutkie i wałkuje się cieniutko jak papier.
Jak zrobić ciasto na uszka, żeby było miękkie i cieniutkie?
Najprostszy przepis na ciasto na pierogi oraz uszka do barszczu to po prostu mąka, ciepła woda i sól. Do tych podstawowych składników warto jednak dodać coś jeszcze, a wtedy masa wyjdzie bardziej delikatna i mięciutka, więc łatwo będzie się z nią pracowało. Zapamiętajcie więc, aby podczas wyrabiania ciasta dorzucić łyżkę płynnego masła, a dzięki temu z łatwością cienko je rozwałkujecie i bezproblemowo skleicie szczelne uszka. Ważne jednak, aby nie było ono zbyt gorące, dlatego najpierw trzeba je rozpuścić, a potem lekko ostudzić.
Aby dodatkowo zmiękczyć masę i sprawić, żeby była jeszcze bardziej plastyczna, trzeba też długo wyrabiać ciasto, a po tym włożyć je do woreczka foliowego i odstawić na 20 minut, aby odpoczęło. W ten prosty sposób rozwałkujecie ciasto cieniutko jak papier i będzie wam łatwo lepić z niego kształtne uszka pełne pysznego grzybowego nadzienia.
Najlepsze ciasto na uszka - przepis
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej typu 550,
- 1 szklanka gorącej wody,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej sól. Następnie podgrzewamy i lekko studzimy masło, a wodę zagotowujemy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Gorącą, ale nie wrzącą wodę wlewamy w środek mącznego kopczyka, a razem z nią dolewamy płynne masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż stworzą jednolitą masę, a wtedy zaczynamy zagniatać ciasto w dłoniach. Po kilku minutach wyrabiania wkładamy kulkę ciasta do foliowego woreczka, zawijamy go i odstawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie ciasto na uszka jest gotowe do wałkowania.