Przepis na tagliatelle

Makaron tagliatelle

Makaron tagliatelle to włoski makaron, pochodzący z rejonu Emilia-Romagna, ulokowanego w północnych Włoszech. Ma kształt długich, płaskich wstążek, posiadających grubość około 2 milimetrów i szerokość wynoszącą około 0,65-1 centymetr. Z makaronem tym wiąże się romantyczna historia - podobno jego twórcą jest Włoch Zefirano, który zainspirowany fryzurą pięknej Lukrecji d'Este lub Lukrecji Borgii, postanowił wymyślić makaron, który przypominałby jej włosy. Dania z makaronem tagliatelle cieszą się dużą popularnością, przy czym zwykle dodatkiem do niego są różnego rodzaju sosy. Żeby poprawnie przygotować sam makaron, warto zastosować się do kilku porad: nie dodawać do wody oliwy, wrzucać makaron wyłącznie do wrzącej wody, nie gotować go na wolnym ogniu i nie przepłukiwać go zimną wodą po ugotowaniu. To prawda, że to ostatnie działanie zapobiega sklejaniu klusek, jednak makaron tagliatelle musi w pewnym sensie pozostać lepki, żeby dobrze kleił się do niego sos. Jeśli przemyje się go zimną wodą, sos będzie z niego ściekał.

Pomysł na tagliatelle

Tagliatelle zdecydowanie przyda się w kuchni! Jest to makaron przeznaczony zarówno do przygotowywania dań kuchni wegetariańskiej, jak i dań z mięsem. Makaron ten tradycyjnie podawany jest z sosem bolońskim, jednak pasują do niego również inne sosy - mniej lub bardziej kaloryczne. To pożywny makaron, który może być w dodatku kolorowy - w sklepach dostępne są na przykład jego zielone, szpinakowe wersje, a także wersje czerwone, z dodatkiem buraków. Doskonały pomysł na tagliatelle to jego podanie z owocami morza, wieprzowiną czy kurczakiem. Mięso można drobno posiekać, albo ułożyć na makaronie cały jego duży kawałek. Zarówno jedna, jak i druga wersja znakomicie się prezentuje.

Sos do makaronu tagliatelle

Makaron tagliatelle zwykle podawany jest z różnego rodzaju sosami, które częściowo chłonie. Najczęściej podaje się go z sosem bolońskim, jednak równie smaczne będzie to danie z sosem serowo-pieczarkowym, sosem szpinakowym czy porowym. Bardzo popularne jest między innymi tagiatelle z boczkiem i borowikami, z pomidorami i bazylią oraz z bułką i orzechami. Tagliatelle znakomicie pasuje smakiem do cielęciny, wołowiny, wieprzowiny oraz mięsa z królika. Polecane jest także z warzywami w marynacie paprykowo-ziołowej oraz z sosem carbonara, z parmezanem i słodką śmietanką. W tym ostatnim przypadku warto dodać do sosu grzyby.

Polecane przepisy