Joanna Komorowska

Tarta kajmakowa

Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tarta kajmakowa to połączenie kruchego spodu z ciasteczek, do tego kremowa i rozpływająca się w ustach masa. Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa oraz orzechy. To gwarantowany przepis na sukces, bo obok tej tarty nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik słodkości. Idealnie pasuje na niedzielny podwieczorek, ale nie ustępuje też miejsca innym wypiekom na świątecznym stole. Podpowiadamy, jak zrobić krok po kroku obłędną tartę z masą kajmakową.

Składniki:

  • herbatniki  200 g

  • masło  60 g

  • przyprawa do piernika  6 g

  • cynamon  8 g

  • kakao  15 g

  • masa kajmakowa  250 g

  • masło orzechowe  250 g

  • śmietana 18%  50 ml

  • gorzka czekolada  50 g

  • czekolada mleczna  50 g

  • orzeszki ziemne  30 g

Tarta kajmakowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.

  • Krok 2:

    Tortownica: dno foremki o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Spód: ciasteczka rozdrabniamy np. przy pomocy malaksera. Masło roztapiamy, lekko przestudzamy. Ciastka przesypujemy do miski, wlewamy masło oraz dodajemy masło orzechowe i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy i połowę boków.

  • Krok 4:

    Pieczenie: spód ciasta pieczemy przez 10 minut. Studzimy. 

  • Krok 5:

    Masa: kajmak i masło orzechowe mieszamy i wykładamy do foremki na ciasteczkową bazę. 

  • Krok 6:

    Polewa: śmietankę podgrzewamy, dodajemy pokruszone czekolady. Mieszamy do połączenia składników. Polewamy nią wierzch tarty, posypujemy orzeszkami i tartę kajmakową przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny. 

Porady

  • Zamiast herbatników możemy użyć ciastka zbożowe, pełnoziarniste zawierające więcej błonnika. Mogą to być np. owsiane kakaowe.
  • Masło orzechowe użyte w przepisie powinno być bez jakichkolwiek dodatków – 100% orzechów, idealnie gładkie. Możemy przygotować je sami, np. z prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych. Wystarczy przesypać np. do malaksera o dużej mocy i miksować tak długo, aż wytworzy się olej. Podczas miksowania ściągamy osadzające się na ściankach orzechy.
  • W zależności od upodobań możemy użyć na polewę tylko czekoladę mleczną lub gorzką.
  • Ciasto możemy posypać ulubionymi orzechami. Lekko podprażone wydobywają więcej smaku i aromatu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne