763 przepisów
Swoją popularność cytryna zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, ale też dużej zawartości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Sok z cytryny wzmacnia odporność i ma działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po cytrynę w czasie przeziębienia, aby szybciej dojść do formy, a także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym. Oprócz witaminy C z której słynie, cytryna zawiera też sporą ilość witaminy B6, a także wapń, żelazo, miedź oraz potas. Jest również dobrym źródłem błonnika. Nie należy do produktów wysokokalorycznych - 100g cytryny to zaledwie 29 kcal. Nie zawiera też tłuszczu ani cholesterolu. Cytryna i wyciśnięty z niej sok dobrze wpływają na układ pokarmowy, przyspieszają metabolizm i regulują procesy trawienne. Dlatego też jednym z owoców często polecanych osobom na diecie, jest właśnie cytryna.
Cytryna jest idealnym dodatkiem do ryb i mięs. Ugotowany na parze lub upieczony łosoś skropiony sokiem z cytryny nabierze wyrazu. Cytrynowe nuty będą też doskonałym uzupełnieniem dla dorsza, soli lub pstrąga. Cytryna doskonale komponuje się z jagnięciną lub kurczakiem. Pełnym daniem obiadowym o lekko orientalnej nucie może być makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem.
Znane potrawy, do których wykorzystuje się cytrynę to cytrynowe risotto z dodatkiem warzyw i ziół. Owoc ten jest również ważnym składnikiem tradycyjnej greckiej zupy cytrynowo-jajecznej. Kilka kropel soku z cytryny cytryny można dodać do hummusu, aby podkręcić jego smak. Cytrynowa nuta wzbogaci też różnego rodzaju sosy, pasty kanapkowe i sałatki. Można ją wykorzystać do przyrządzenia oliwy smakowej.
Niezwykle orzeźwiającym deserem na upalne dni będą lody cytrynowe, zarówno tradycyjne, jak i w wersji sorbetu. Innym pomysłem może być owocowe smoothie z dodatkiem soku z cytryny. Uwielbiany przez dzieci, ale też i przez niektórych dorosłych deser to kisiel cytrynowy.
Cytryna doskonale nadaje się do ciast i innych słodkich wypieków. Największą popularnością cieszą się tarta cytrynowa, cytrynowe babeczki lub ciasteczka z lukrem przyrządzonym na bazie soku z cytryny. Dla tych którzy cenią lekką i zdrowa kuchnię, na pewno wart wypróbowania jest przepis na wegański sernik cytrynowy z tofu z bezą. Kwaśna cytryna doskonale komponuje się ze słodyczą bezy.
Znanym deserem pochodzącym z Wielkiej Brytanii jest lemon curd, czyli lekki i aksamitny krem cytrynowy na bazie masła, o słodko-kwaśnym smaku. Można go wykorzystać do ciast, tortów i innych deserów.
Cytryna pasuje też do różnego rodzaju alkoholi. Pokrojoną na plasterki można dodawać do drinków. Cenionym i prostym do samodzielnego przyrządzenia trunkiem jest nalewka z cytryny, czyli popularna cytrynówka.
Cytryny można też wykorzystać do przyrządzenia różnego rodzaju przetworów. Mało znana, choć niezwykle ciekawa w smaku jest konfitura cytrynowa. Można ją przygotować z dodatkiem, cynamonu, wanilii lub goździków. Na zimowe wieczory sprawdzi się słodko kwaśny syrop cytrynowy, który jest idealnym dodatkiem do herbaty.
Oryginalną ciekawostką kulinarną, są kiszone cytryny. Z łatwością przygotujemy je samodzielnie w domu. Jako dodatków można użyć chili, cynamonu, liści laurowych lub kolorowego pieprzu. Takie ukiszone ćwiartki cytryn są bardzo aromatyczne. Można dodawać je do duszonych warzyw, gulaszu, sosów oraz potraw kuchni marokańskiej.