Makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem

Makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem to sycący posiłek na letnie dni. Koloru dodają papryki, szpinak i salsa z rzodkiewkami. Wypróbuj go na rodzinny obiad.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Na salsę: ogórek, rzodkiewki i kolendrę łączymy ze sobą; dolewamy oliwę, ocet, miód solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, marynujemy kawałki piersi kurczaka i odstawiamy na 10 min. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu; odcedzamy.
  • 2.Kurczaka smażymy w woku wraz z marynatą na złoty kolor, dodajemy przekrojone na pół papryczki i smażymy przez 2 min (cały czas energicznie mieszając). Dodajemy makaron, świeży szpinak i mieszamy. Rozkładamy do miseczek, podajemy z salsą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz: linguine z pomidorami i mozzarellą

Polecamy: kumkwat - właściwości odżywcze i triki na egzotyczny owoc

Notka redakcyjna

Makarony orientalne są równie odżywcze jak włoskie, na dodatek – w zależności od ziarna, z którego powstały – wiele z nich nie zawiera glutenu!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy