Pizza z tortilli

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pizza z tortilli w piekarniku to ekspresowa alternatywa dla włoskiego placka. Robi się ją niezwykle łatwo i nie wymaga wyrabiania ciasta z drożdżami. Wystarczy przygotować szybki sos pomidorowy i ulubione dodatki, takie jak salami, papryka, pieczarki i czerwona cebula. Nie można zapomnieć o mozzarelli, które sprawia, że każdy kęs przyjemnie się ciągnie. Zobaczcie, jak zrobić pizzę z tortilli na błyskawiczny obiad lub kolację we dwoje.

Składniki:

  • czosnek  1 ząbek

  • pieprz  5 g

  • oregano  5 g

  • bazylia  5 g

  • passata pomidorowa  200 ml

  • czerwona papryka  1 szt.

  • pieczarki  100 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • tortilla  2 szt.

  • mozzarella  100 g

  • salami  50 g

Pizza z tortilli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sos: ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (pieprz oraz suszone oregano i bazylię). Mieszamy. Jeśli chcemy, żeby pizza z tortilli była pikantna, możemy dodać do sosu sproszkowaną ostrą paprykę lub świeże, posiekane chili.  

    Pizza z tortilli – sos pomidorowy
  • Krok 2:

    Przygotowanie dodatków: paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy i plasterkujemy. Czerwoną cebulę obieramy i szatkujemy w cienkie piórka. Mozzarellę ścieramy na wiórki. Wybierzmy ser w formie kostki, bez serwatki.  

    Pizza z tortilli – przygotowanie dodatków
  • Krok 3:

    Komponowanie pizzy: na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy placki. Jeśli mamy więcej czasu, możemy przyrządzić świeżą domową tortillę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać produkt ze sklepu – pszenny lub pełnoziarnisty. Smarujemy bazę sosem pomidorowym. Posypujemy mozzarellą. Potem kolejno układamy plasterki salami, cebulę, paprykę i pieczarki.  

    Pizza z tortilli – składanie pizzy
  • Krok 4:

    Pieczenie: wstawiamy tortillę z dodatkami do piekarnika rozgrzanego do 210°C (najlepiej z termoobiegiem) na około 12 minut. W tym czasie placki powinny lekko zarumienić się na brzegach. Przypilnujmy, żeby dobrze rozpuścił się ser. Możemy wykorzystać funkcję grilla, żeby przypiec go od wierzchu. 

    Pizza z tortilli – pieczenie
  • Krok 5:

    Podanie: umieszczamy gotowy placek na drewnianej desce lub dużym talerzu. Warto przed podaniem pokroić go w trójkąciki za pomocą kółka do pizzy. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Na wierzchu można też ułożyć liście dzikiej rukoli, roszponki lub szpinaku. 

    Pizza z tortilli – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne