REKLAMA

Tłuszcze - przepisy na dania

4 kolekcji przepisów

2585 przepisów

tłuszcze

Tłuszcze to jeden z tych składników, których używamy do potraw, aby zwiększyć ich walory smakowe. Tłuszcze są bowiem nośnikiem smaku. Dobrym patentem jest podsmażenie na łyżce oleju lub oliwy przypraw przed dodaniem ich do potrawy. Podobnie możemy postąpić z takimi składnikami jak czosnek czy cebula. Tłuszcze kojarzą nam się najczęściej z niezbyt dobrym wpływem na nasze zdrowie, ale w większości przypadków to dietetyczny mit. Oczywiście, częste smażenie na smalcu czy oleju nie jest dla nas korzystne, można jednak wykorzystać tłuszcze także w inny sposób, np. na zimno, dodając je do sałatek. Poza tym oprócz oleju czy smalcu, warto sięgać po inne tłuszcze, takie jak zdrowa i smaczna oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Zdrowe tłuszcze to również te występujące w produktach naturalnie. Tłuszcze znajdziemy bowiem np. w owocach awokado czy orzechach.

Tłuszcze - do smażenia i nie tylko

Tłuszcze najczęściej wykorzystujemy do smażenia. Jeśli decydujemy się usmażyć naszą potrawę na tłuszczu, pamiętajmy, aby przed położeniem mięsa czy warzyw na patelni dobrze go rozgrzać. Tłuszcz nie będzie pryskał, jeśli naczynie, w którym przygotowujemy potrawę wytrzemy do sucha. Tłuszcze mogą być wykorzystywane nie tylko na gorąco. Najlepiej zagrają w sałatkach, ale na sposób włoski, można np. użyć oliwy do maczania chleba. Olej będziemy też dodawać np. do ciast ucieranych. Innym pomysłem na tłuszcze jest konfitowanie, czyli sposób konserwowania żywności, głównie mięsa. Możemy ich także użyć do przygotowania domowych kosmetyków. Oliwa sprawdzi się jako składnik odżywki do włosów, z kolei olej kokosowy wykorzystamy do zrobienia peelingu do ciała. Tłuszcze wykorzystamy na wiele różnych sposobów.