Ciasto lambada

Ciasto z kremem z soku pomarańczowego i bitą śmietaną

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 15 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąka
  • 3/4 szklanki cukier
  • 4 sztuki jajka
  • 1/4 szklanki woda
  • 1/4 szklanki olej
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
  • Masa pomarańczowa:
  • 4 szklanki sok pomarańczowy z miąższem
  • 1/2 szklanki cukier
  • 2 sztuki budyń waniliowy
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietana
  • 4 łyżki cukier puder
  • olejek cytrynowy
  • 1 sztuka śmietan fix

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i po kolej po żółtku, cały czas ubijać. Wodę letnią przegotowaną wymieszać z olejem i wlać do ciasta wymieszać. Na koniec wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawić by ostygło. Do rondla wlać 3 1/2 szklanki soku pomarańczowego ( z kartonu najlepiej z cząstkami miąższu)dodać cukier i zagotować. W pozostały soku rozprowadzić 2 budynie i wlać je do gotującego się soku cały czas mieszając.Gorącą masę wylać na zimne ciasto i wyrównać zostawić aby masa wystygła.Śmietanę ubić wraz z śmietan fixem i cukrem pudrem , wyłożyć na ciasto z masą pomarańczową. Do śmietany można dodać kilka kropel olejku.Na śmietanę możemy wylać polewę czekoladową lub udekorować przed podaniem kawałkami pomarańczy
sok deser ciasto śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze