sok_z_marchewki_i_jablek

Sok z marchewki i jabłek

Ocena:

4.42 (165)

  • 3 godz. 20 min.
bardzo zdrowy sok zwłaszcza dla małych dzieci

Składniki:

  • 2 kg marchewki
  • 1,5 kg jabłek np. Delicjusz
  • 1,5 litra wody+ 6łyżek cukru
  • 1 kg cukru+ 8 litrów wody
  • 30 gram kwasku cytrynowego lub zamiennie sok z cytryny

Sok z marchewki i jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchew i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki i przełożyć do rondla.
  • Wlać 1,5 litra wody i wsypać 6 łyżek cukru.
  • Gotować 2 godziny, czasami mieszając.
  • Na końcu zmiksować na papkę.
  • Oddzielnie zagotować 8 litrów wody wsypując do niej 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. Zagotować i dodać pulpę owocowo- warzywną. Kto lubi bardziej słodki sok, to dodać troszkę więcej cukru. Pod swój smak.
  • Zagotować i przelać do butelek lub słoików. Pasteryzować 20 minut. Tak, jak prawdziwy sok, na dnie będzie osad owocowo-warzywny. Z tej porcji otrzymałam 7 butelek po Frugo o poj. 0,75 litra i 8 słoików 1 - litrowych soku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne