Sok i galaretka z aronii

Surowa aronia jest twarda i cierpka w smaku. Można z niej jednak zrobić świetny sok - bardzo zdrowy. Dzięki żelującym właściwościom pektyn zawartych w pestkach świetnie nadaje się też na galaretkę.

galaretkisok

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 166 głosów)

Składniki:

  • sok:
  • 1 kg dojrzałych owoców aronii
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody
  • sok z cytryny (niekoniecznie)
  • Galaretka:
  • 1 kg dojrzałych owoców aronii
  • 75 dag cukru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sok: Umyte owoce wsypujemy do garnka i miksujemy, mieszamy z cukrem, wodą i sokiem z cytryny do smaku, mieszając gotujemy 30 min.
  • Przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek i pasteryzujemy 20 min.
  • Galaretka: Umyte owoce ugniatamy w garnku pałką do kartofli, stawiamy na niedużym ogniu i gotujemy 15 min.
  • Przecedzamy do drugiego garnka przez gęste sitko, najlepiej dodatkowo wyłożone gazą, wygniatając dobrze owocową pulpę.
  • Nastawiamy nieduży ogień i mieszając, wsypujemy cukier. Trzymamy na ogniu 15–20 min.
  • Gorącą galaretkę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Porady

Sok można przygotować bez dodatku cukru, przestudzony wymieszać z miodem do smaku i dopiero wtedy zapasteryzować. Sok jest rewelacyjnym środkiem na przeziębienia i osłabienia odporności, można go podawać bez ograniczeń nawet kobietom w ciąży i dzieciom powyżej 6. mies. życia.

Galaretkę podajemy jak żurawinę – do mięs, ale można także używać jej do naleśników czy na kanapki. Nie ma też przeszkód, aby po łyżeczce dodawać jej sobie do herbaty.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy