Sok i galaretka z aronii

Surowa aronia jest twarda i cierpka w smaku. Można z niej jednak zrobić świetny sok - bardzo zdrowy. Dzięki żelującym właściwościom pektyn zawartych w pestkach świetnie nadaje się też na galaretkę.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 3.33 z 15 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • sok:
  • 1 kg dojrzałych owoców aronii
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody
  • sok z cytryny (niekoniecznie)
  • Galaretka:
  • 1 kg dojrzałych owoców aronii
  • 75 dag cukru

Przygotowanie

  1. Sok: Umyte owoce wsypujemy do garnka i miksujemy, mieszamy z cukrem, wodą i sokiem z cytryny do smaku, mieszając gotujemy 30 min.
  2. Przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek i pasteryzujemy 20 min.
  3. Galaretka: Umyte owoce ugniatamy w garnku pałką do kartofli, stawiamy na niedużym ogniu i gotujemy 15 min.
  4. Przecedzamy do drugiego garnka przez gęste sitko, najlepiej dodatkowo wyłożone gazą, wygniatając dobrze owocową pulpę.
  5. Nastawiamy nieduży ogień i mieszając, wsypujemy cukier. Trzymamy na ogniu 15–20 min.
  6. Gorącą galaretkę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Wskazówki

Sok można przygotować bez dodatku cukru, przestudzony wymieszać z miodem do smaku i dopiero wtedy zapasteryzować. Sok jest rewelacyjnym środkiem na przeziębienia i osłabienia odporności, można go podawać bez ograniczeń nawet kobietom w ciąży i dzieciom powyżej 6. mies. życia.

Galaretkę podajemy jak żurawinę – do mięs, ale można także używać jej do naleśników czy na kanapki. Nie ma też przeszkód, aby po łyżeczce dodawać jej sobie do herbaty.

 

sok galaretka aronia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze