REKLAMA

Ser gruyère - przepisy

10 przepisów

gruyere

Gdy po raz pierwszy przekroi się duży krąg sera gruyère, z wnętrza wydobywa się aromat polnych kwiatów „uwięzionych” w treściwym kremowym mleku. Między innymi właśnie za to ten szwajcarski ser jest najbardziej ceniony. Ser gruyère doskonale sprawdzi się w zapiekankach, tartach serowych albo w puszystym suflecie z cukinią. Mamy przepisy w jaki sposób użyć ser gruyère.

Ser gruyère- co to jest?

Ser gruyère produkuje się w wiejskich serowarniach regionu Gruyère, dystrykcie szwajcarskiego kantonu Fryburg, według tradycyjnego i niezmienionego wieków przepisu. Według przekazów historycznych, w 1115 r. pewną ilość tego sera miejscowi chłopi oddali jako dziesięcinę mnichom z klasztoru Rougement. Ogromne sery gruyère (od 53 do 63 cm średnicy i do 16 cm wysokości) mogą powstać jedynie dzięki współpracy grupy farmerów lub są dziełem spółdzielni, ponieważ do wyprodukowania pojedynczego kręgu o masie 35 kg potrzeba aż 400 litrów mleka.

Krowy, które dostarczają mleka do produkcji sera gruyère, mogą się paść wyłącznie na alpejskich łąkach, a poza sezonem– jeść tylko siano na nich zebrane. Podczas długiego okresu dojrzewania krążki sera gruyère są wielokrotnie obracane i myte w słonej wodzie. Dzięki wilgoci wytwarza się warstwa śluzu, która wspomaga dojrzewanie od strony skórki do środka sera. W ten sposób Gruyère AOP (Appellation d’Origine Protégée – chroniona nazwa pochodzenia) otrzymuje swój niepowtarzalny smak. Znak AOP na skórce daje gwarancję, że do sklepów trafia tylko ser, który powstał zgodnie z surowymi wymaganiami.

Ser gruyère - czym się charakteryzuje?

Ser gruyère to ser długo dojrzewający (co najmniej 4 miesiące). Ma żółty miąższ, z niewielką domieszką brązu, nieco ciemniejszy od emmentalera, gęsty i zwarty, ale elastyczny, nieco ziarnisty. To dzięki tej gęstości po podgrzaniu jest „masywniejszy” i mniej ciągnący się niż emmentaler (łatwiej odgryzać kawałki), dlatego lepiej nadaje się do zapiekanek, opiekania i do zup. Kryje prawdziwe bogactwo smaków – z początku jest owocowy, następnie bardziej ziemisty, wreszcie orzechowy. Jego posmak przez dłuższy czas utrzymuje się w ustach.

Ser gruyère - do czego możemy go użyć?

Ser gruyère wzbogaci najznakomitszy półmisek serów, podany po posiłku z chrupiącym pieczywem i kieliszkiem czerwonego wina. Nie powinno go zabraknąć w prawdziwym szwajcarskim fondue. Ser gruyère wzbogaci smak słynnej zupy cebulowej i nie mniej słynnych francuskich tostów z szynką, zwanych croque monsieur oraz kotletów cielęcych cordon bleu. Starty ser gruyère nadaje się do przygotowania quichu, sałatek, zapiekanek i makaronów. Ser gruyère powinien być również składnikiem gryczanych naleśników o nazwie galette complète. Ser gruyère świetnie smakuje zarówno ze świeżymi, jak i suszonymi owocami oraz orzechami.

Ser gruyère – czym zastąpić?

Ser gruyère dla wielu osób wydaje się niepowtarzalny w smaku. Spośród szwajcarskich zastępników można skorzystać z sera Appenzel. Jednak, jeżeli nie mamy dostępu do oryginalnego sera gruyère możemy skorzystać z francuskich zamienników. Zbliżone w smaku do sera gruyère są Comte lub Beaufort. Zdarza się, że ser gruyère jest zamieniany z ementalerem. Mają podobny słony, łagodny smak. Jednak to ser gruyère ma charakterystyczny orzechowy smak. Ciekawostką jest, że ser gruyère może być zastąpiony niektórymi norweskimi serami. Najpopularniejszy z nich to Jarlsberg. Sprawdzi się w fondue albo zapiekankach serowych. Zadziwiające jest, że często do wspomnianych wcześniej serów dodaje się odrobinę startego parmezanu. Włoski ser potęguje orzechowy smak i sprawia, że dania nabierają charakterystycznego orzechowego smaku. Jeżeli nie mamy dostępu do tych serów warto poszukać polskich serów długo dojrzewających. Mają one twardą strukturę i intensywny smak, od pikantnych nut orzechowych po łagodniejsze przypominające śmietanę.