Tarta filo z piniolami

Przepis na tartę ze szpinakiem zawiniętym w ciasto filo to pomysł nie tylko na obiad. Ciasto filo pysznie się zapiecze, zarumienią się orzeszki pini, a szpinak doda soczystości daniu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 163 głosów)

Składniki:

  • olej
  • ciasto filo (1 opakowanie)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag liści szpinaku
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag sera fontina lub gruyere
  • garść orzeszków pini

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Tarta filo z piniolami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Tortownicę lub formę do tarty (śr. 20 cm) z wysokim brzegiem smarujemy olejem. Ciasto filo wykładamy tak, aby wystawało ponad brzeg, smarując olejem każdy arkusz. Ciasto filo pieczemy przez 10 min. Widelcem przebijamy pęcherze powietrza, jeśli powstały w czasie pieczenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Wrzucamy opłukany i osuszony szpinak i podgrzewamy przez 5 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, szczyptę startej gałki muszkatołowej, sól, świeżo mielony pieprz i starty ser. Masą szpinakową wypełniamy podpieczoną koronę z ciasta filo, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy przez 15 min. Ciasto filo najlepiej smakuje podawane od razu.

Porady

Zobacz też przepis na: ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: