Ewa Niepytalska

Black pudding – brytyjska kaszanka

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Black pudding (lub blood sausage) pochodzi w Wielkiej Brytanii i jest bardzo podobny do naszej kaszanki lub krupnioka. Na jego wypełnienie składa się krew wieprzowa, słonina, cebula, przyprawy i produkt zbożowy, najczęściej płatki owsiane. To ciekawa alternatywa dla sklepowych podrobów i wędlin. Jest jednym z elementów angielskiego śniadania. Wszystkim mięsożercom polecamy prosty przepis na brytyjską kaszankę, czyli black pudding.  

Składniki:

  • krew wieprzowa  2 l

  • słonina  500 g

  • cebula  250 g

  • płatki owsiane  50 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • sól  15 g

  • pieprz biały  5 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • kolendra  3 g

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

Black pudding – brytyjska kaszanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Płatki owsiane: wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą, tak żeby tylko ledwo je przykrywała. Wstawiamy je na noc do lodówki (czas nieujęty w klasyfikacji dania). 

  • Krok 2:

    Przygotowanie: słoninę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Krew przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się skrzepów. Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy przyprawy, płatki owsiane i śmietankę. Dokładnie mieszamy całość. 

  • Krok 3:

    Black pudding: jelita wieprzowe namaczamy i płuczemy, żeby pozbyć się soli. Jedną końcówkę związujemy sznurkiem, a drugą nakładamy na ujście lejka lub nadziewarki do kiełbas. Flak wypełniamy masą i zabezpieczamy.  

  • Krok 4:

    Gotowanie: wodę doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i ostrożnie wkładamy do garnka brytyjską kaszankę. Parzymy ją przez około 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. 

Porady

  • Nie nakładajmy zbyt dużo masy, inaczej brytyjska kaszanka popęka w trakcie gotowania.  
  • Zamiast kolendry, kminu rzymskiego i gałki muszkatołowej możemy użyć ziela angielskiego, tymianku i majeranku.  
  • Warto sprawdzić, czy black pudding jest gotowy, poprzez ostrożne nakłucie flaka. Jeśli wypływa z niego brązowy płyn, to znaczy, że możemy zakończyć proces parzenia. 
  • Nie każdy wie, że kaszanka to tradycyjny element angielskiego śniadania (English breakfast). W krajach poza Wielką Brytanią często jednak się go pomija. Jeśli udało nam się samodzielnie przyrządzić ten przysmak, podajmy go w towarzystwie jajek, kiełbaski, fasolki w sosie pomidorowym, bekonu, pieczarek, pomidora i kromki chleba tostowego. Możemy go grillować lub serwować na zimno, w plasterkach.  
  • Jeśli wypełnienie jelit kaszanką sprawia nam trudność lub nie mamy odpowiedniego sprzętu, możemy przelać masę na blood sausage do naczynia żaroodpornego, rozprowadzić ją równomiernie i zapiec w piekarniku przez około 45 minut.  
  • Black pudding bardzo przypomina polską kaszankę lub śląski krupniok, z tą różnicą, że do jej wypełnienia używa się płatków owsianych zamiast kaszy. W naszym przepisie wykorzystujemy wyłącznie krew i słoninę, ale można też wzbogacić masę podrobami wieprzowymi, takimi jak wątroba. 
  • Zanim zaczniemy pracę, upewnijmy się, że słonina jest dobrze schłodzona. Dzięki temu łatwiej będzie ją pokroić. Dodatkowo możemy zanurzyć nóż w gorącej wodzie.  
  • Składniki na brytyjską kaszankę możemy wymieszać za pomocą miksera planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta, stopniowo dodając krew. Zdecydowanie ułatwi to cały proces. 
  • Ponieważ przyrządzanie kaszanki jest pracochłonne, warto przygotować jej więcej przy jednym podejściu. Kawałki, których nie uda nam się zjeść w ciągu 3 dni, możemy zamrozić i przechowywać przez 3 miesiące. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne