Black pudding (lub blood sausage) pochodzi w Wielkiej Brytanii i jest bardzo podobny do naszej kaszanki lub krupnioka. Na jego wypełnienie składa się krew wieprzowa, słonina, cebula, przyprawy i produkt zbożowy, najczęściej płatki owsiane. To ciekawa alternatywa dla sklepowych podrobów i wędlin. Jest jednym z elementów angielskiego śniadania. Wszystkim mięsożercom polecamy prosty przepis na brytyjską kaszankę, czyli black pudding.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Płatki owsiane: wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą, tak żeby tylko ledwo je przykrywała. Wstawiamy je na noc do lodówki (czas nieujęty w klasyfikacji dania).
Przygotowanie: słoninę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Krew przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się skrzepów. Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy przyprawy, płatki owsiane i śmietankę. Dokładnie mieszamy całość.
Black pudding: jelita wieprzowe namaczamy i płuczemy, żeby pozbyć się soli. Jedną końcówkę związujemy sznurkiem, a drugą nakładamy na ujście lejka lub nadziewarki do kiełbas. Flak wypełniamy masą i zabezpieczamy.
Gotowanie: wodę doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i ostrożnie wkładamy do garnka brytyjską kaszankę. Parzymy ją przez około 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.
Podobne przepisy: kaszankaPorady
- Nie nakładajmy zbyt dużo masy, inaczej brytyjska kaszanka popęka w trakcie gotowania.
- Zamiast kolendry, kminu rzymskiego i gałki muszkatołowej możemy użyć ziela angielskiego, tymianku i majeranku.
- Warto sprawdzić, czy black pudding jest gotowy, poprzez ostrożne nakłucie flaka. Jeśli wypływa z niego brązowy płyn, to znaczy, że możemy zakończyć proces parzenia.
- Nie każdy wie, że kaszanka to tradycyjny element angielskiego śniadania (English breakfast). W krajach poza Wielką Brytanią często jednak się go pomija. Jeśli udało nam się samodzielnie przyrządzić ten przysmak, podajmy go w towarzystwie jajek, kiełbaski, fasolki w sosie pomidorowym, bekonu, pieczarek, pomidora i kromki chleba tostowego. Możemy go grillować lub serwować na zimno, w plasterkach.
- Jeśli wypełnienie jelit kaszanką sprawia nam trudność lub nie mamy odpowiedniego sprzętu, możemy przelać masę na blood sausage do naczynia żaroodpornego, rozprowadzić ją równomiernie i zapiec w piekarniku przez około 45 minut.
- Black pudding bardzo przypomina polską kaszankę lub śląski krupniok, z tą różnicą, że do jej wypełnienia używa się płatków owsianych zamiast kaszy. W naszym przepisie wykorzystujemy wyłącznie krew i słoninę, ale można też wzbogacić masę podrobami wieprzowymi, takimi jak wątroba.
- Zanim zaczniemy pracę, upewnijmy się, że słonina jest dobrze schłodzona. Dzięki temu łatwiej będzie ją pokroić. Dodatkowo możemy zanurzyć nóż w gorącej wodzie.
- Składniki na brytyjską kaszankę możemy wymieszać za pomocą miksera planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta, stopniowo dodając krew. Zdecydowanie ułatwi to cały proces.
- Ponieważ przyrządzanie kaszanki jest pracochłonne, warto przygotować jej więcej przy jednym podejściu. Kawałki, których nie uda nam się zjeść w ciągu 3 dni, możemy zamrozić i przechowywać przez 3 miesiące.
Komentarze