REKLAMA

Kotlety w płatkach kukurydzianych

Kotlety w płatkach kukurydzianych to pyszne danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Prosta panierka z płatków kukurydzianych to świetna alternatywa dla klasycznej panierki z bułki tartej. Jak zrobić kotlety z piersią kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych? To bardzo proste i szybkie! Zobaczcie nasz przepis na filet w płatkach kukurydzianych. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety dania mięsne dania z kurczaka Kurczak w panierce

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kurczak w płatkach kukurydzianych 1.

    Kurczaka oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić na mniejsze kawałki. Obsypać solą i pieprzem. Płatki rozdrobnić w blenderze lub wsypać do miski i pognieść ręcznie. Przygotowane kotlety obtaczać kolejno w: mące, rozmąconym jajku i w płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami. Kurczaka oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić na mniejsze kawałki. Obsypać solą i pieprzem. Płatki rozdrobnić w blenderze lub wsypać do miski i pognieść ręcznie. Przygotowane kotlety obtaczać kolejno w: mące, rozmąconym jajku i w płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Porady

Kotlety w płatkach kukurydzianych

Kotlety w płatkach kukurydzianych to ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Z pewnością posmakują każdej osobie i wcale nie są trudne do przygotowania. Panierka z płatków kukurydzianych pozwala przygotować chrupiące nuggetsy czy właśnie kotlety. Płatki kukurydziane jako panierka sprawdzą się doskonale. Wystarczy rozdrobnić je na przykład przy pomocy tłuczka i obtoczyć w nich mięso - podobnie jak by to było z bułką tartą. Jak dokładnie zrobić taką panierkę? Z czym podawać tak przygotowane kotlety?

Przepis na kotlety w płatkach kukurydzianych

Kotlety w płatkach kukurydzianych to przysmak, który można przygotować już w około 20 minut. Najważniejsze składniki to oczywiście mięso oraz płatki kukurydziane. Trzeba też pamiętać, że nie przykleją się one do powierzchni mięsa, jeśli nie użyjemy odpowiedniego spoiwa. W tym wypadku sprawdzą się jajka. Ważne są również przyprawy. Podstawa to sól i pieprz, ale sporo osób decyduje się też na inne dodatki - na przykład sproszkowaną paprykę czy różnego rodzaju zioła.

Jak zrobić panierkę z płatków kukurydzianych?

Panierka do kurczaka z płatków kukurydzianych może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów. Najważniejsze jest pokruszenie samych płatków, co można zrobić na przykład w blenderze, ale można też rozgnieść je widelcem czy rozdrobnić przy pomocy tłuczka. By kotlety były smaczne, należy doprawić mięso, ale można też dodatkowo doprawić panierkę. Mieszamy wybrane zioła z pokruszonymi płatkami, albo też wrzucamy zioła do blendera razem z płatkami i je miksujemy. Przyprawione mięso obtacza się w mące, a następnie w jajku, po czym zanurza je w przygotowanych płatkach kukurydzianych. Chrupiąca panierka z płatków kukurydzianych może służyć do przygotowania kotlecików smażonych w oleju, ale pozwala też wykonać pieczone w piekarniku kotleciki w panierce z płatków kukurydzianych, które są równie pyszne.

Notka redakcyjna

Z czym podawać kotlety w płatkach kukurydzianych?

Filet w płatkach kukurydzianych może zostać podany z frytkami lub ziemniaczkami. Ważne są też sałatki oraz sosy. Do kotletów na pewno pasuje sos czosnkowy lub sos paprykowy. Wiele osób wybiera też sos barbecue. Jeśli zaś chodzi o inne dodatki, można zdecydować się na przykład na surówkę coleslaw, czyli surówkę z kapusty, z marchewką i majonezem, albo na dowolną sałatkę, na przykład grecką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy