Ciasto CORN FLAKES

Ciasto z płatków kukurydzianych. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

dodany przez: blackcurrant31 blackcurrant31

desery krem przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.36 z 201 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • - 8 białek
  • - 2 szkl. cukru
  • - 2 łyżki octu
  • - 4 szkl. płatków kukurydzianych
  • KREM:
  • - 8 żółtek
  • - 2 szkl, mleka
  • - 1,5 łyżki mąki pszennej
  • - 1/2 kostki masła
  • - 1/2 kostki margaryny
  • WARSTWA ŚMIETANKOWA:
  • - 2 szkl. śmietany 18%
  • - 0,5 szkl.cukru pudru
  • - 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Ciasto corn flakes - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia a następnie ocet. Na końcu dodać płatki i wymieszać łyżką.Ciasto podzielić na dwie części i upiec w dwóch blaszkach (25x36cm) wyłożonych pergaminem w temp 180* na złoty kolor (ok. 25-30 minut).
  • 3/4 szkl. mleka zmiksowaź z mąką i żółtkami, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozdrobnione żółtka, ciągle mieszając, aż do momentu tworzenia się pęcherzyków powietrza. Ostudzony utrzeć z masłem i margaryną.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem . Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, a następnie dodać do śmietany i zmiksować.
  • Układamy w kolejności: ciasto, krem, ciasto, warstwa śmietankowa. Placek można udekorować kawałkami czekolady i płatkami kukurydzianymi.
  • PS. Brak cukru w kremie nie jest przeoczeniem, ciasto jest wystarczająco słodkie ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy