Ciasto corn flakes - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia a następnie ocet. Na końcu dodać płatki i wymieszać łyżką.Ciasto podzielić na dwie części i upiec w dwóch blaszkach (25x36cm) wyłożonych pergaminem w temp 180* na złoty kolor (ok. 25-30 minut).
3/4 szkl. mleka zmiksowaź z mąką i żółtkami, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozdrobnione żółtka, ciągle mieszając, aż do momentu tworzenia się pęcherzyków powietrza. Ostudzony utrzeć z masłem i margaryną.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem . Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, a następnie dodać do śmietany i zmiksować.
Układamy w kolejności: ciasto, krem, ciasto, warstwa śmietankowa. Placek można udekorować kawałkami czekolady i płatkami kukurydzianymi.
PS. Brak cukru w kremie nie jest przeoczeniem, ciasto jest wystarczająco słodkie ;)
Komentarze