Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami

zdrowe ciastka do schrupania

dodany przez: ewa zychewicz ewa_zychewicz

desery ciastka

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 156 głosów)

Składniki:

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 10 suszonych daktyli
  • 1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%
  • cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę ugotować w 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżeczką masła, po czym odcedzić ja na sicie i wystudzić. Daktyle pokroić w kostkę. Do miski wsypać płatki, dodać zimną kaszę i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i łyżką wymieszać masę na ciasteczka. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matą do ciasteczek. Łyżką do lodów lub zwykłą nakładać porcje masy robiąc odstępy ( ja zrobiłam 9 dużych ciastek, ale można zrobić mniejsze ) i lekko przyklepać formując okrągłe placuszki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut w zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu ciasteczka wyłożyć na kratkę i przestudzić a na koniec posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy