Jaglane ciastka z rodzynkami i daktylami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaszę ugotować w 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżeczką masła, po czym odcedzić ja na sicie i wystudzić. Daktyle pokroić w kostkę. Do miski wsypać płatki, dodać zimną kaszę i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i łyżką wymieszać masę na ciasteczka. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matą do ciasteczek. Łyżką do lodów lub zwykłą nakładać porcje masy robiąc odstępy ( ja zrobiłam 9 dużych ciastek, ale można zrobić mniejsze ) i lekko przyklepać formując okrągłe placuszki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut w zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu ciasteczka wyłożyć na kratkę i przestudzić a na koniec posypać cukrem pudrem.
Komentarze