Chrupiące kąski kurczaka pod majonezem

Ocena:

4.51 (149)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak w pysznej, chrupiącej panierce - absolutna klasyka.

Składniki:

  • udka z kurczaka  4 szt.

  • majonez  120 g

  • parmezan  60 g

  • płatki kukurydziane  6 łyżek stołowych

  • czosnek  1 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • przyprawa do kurczaka  1 łyżka stołowa

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • prażona cebulka  2 łyżka stołowa

  • panko  6 łyżek stołowych

Chrupiące kąski kurczaka pod majonezem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Majonez: mieszamy z parmezanem oraz niewielką ilością soli i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

  • Krok 2:

    Kurczak: 4 pałki i 4 udźce zanurzamy w majonezie. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.

  • Krok 3:

    Panierowanie: łączymy w misce pokruszone płatki kukurydziane, prażoną cebulkę, panierkę panko i przyprawę do kurczaka. Mięso w majonezie kawałek po kawałku dokładnie obtaczamy w przygotowanej chrupiącej mieszance, dociskając ją palcami, i układamy na kratce.

  • Krok 4:

    Pieczenie: na rogach kratki kładziemy po połówce główki czosnku (w łupinie) oraz połówce cytryny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min. Podajemy z zieloną sałatą z winegretem lub dressingiem czosnkowym. 

Porady

Zobacz też: marynowany kurczak z grilla

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne