Chrupiące kąski kurczaka pod majonezem

Kurczak w pysznej, chrupiącej panierce - absolutna klasyka.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne majonez

Czas przygotowania:
1godz. 13min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • po 4 udźce i pałki z kurczaka
  • do panierowania:
  • łyżka przyprawy złocistej do kurczaka
  • 2 łyżki prażonej cebulki (jak do hot dogów)
  • 6 łyżek płatków kukurydzianych, z grubsza pokruszonych
  • 6 łyżek panierki panko (albo pokruszonej wałkiem czerstwej chałki)
  • do pieczenia:
  • główka czosnku, cytryna

Sposób przygotowania:

Chrupiące kąski kurczaka pod majonezem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Majonez mieszamy z parmezanem oraz niewielką ilością soli i większą świeżo zmielonego pieprzu.
  • Części kurczaka dokładnie zanurzamy w majonezie, zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
  • Składniki na panierkę łączymy w misce, mięso w majonezie kawałek po kawałku dokładnie obtaczamy w przygotowanej chrupiącej mieszance, dociskając ją palcami, i układamy na kratce.
  • Po rogach kładziemy po połówce główki czosnku (w łupinie) oraz połówce cytryny.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min.
  • Podajemy z zieloną sałatą z winegretem lub dressingiem czosnkowym.

Porady

Zobacz też: marynowany kurczak z grilla


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy