Hummus z suszonymi pomidorami

Ocena:

5 (11)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Hummus z suszonymi pomidorami to pasta z ciecierzycy, którą pokocha niemal każdy. A do dlatego, że połączenie orzechowego smaku cieciorki i aromatycznych, lekko kwaskowatych pomidorków z zalewy zachwyca od pierwszego kęsa. Sprawdzi się na śniadanie jako dodatek do chrupiącego pieczywa, a także jako dip do warzyw i słonych przekąsek na pikniku z przyjaciółmi albo domowym przyjęciu. Poniżej znajdziecie prosty i ekspresowy przepis na hummus z ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Składniki:

  • ciecierzyca  400 g

  • suszone pomidory  60 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • tahini  15 g

  • czosnek  5 g

  • oregano  3 g

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • sól  0.5 g

Hummus z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do przygotowania hummusu używamy gotowej ciecierzycy z puszki lub ze słoika - ten sposób jest zdecydowanie szybszy. Jeśli mamy więcej czasu, możemy ugotować ją w domu, jest twardsza i ma więcej smaku. W tym celu zalewamy strączki wodą, ok. 7 cm ponad poziom ciecierzycy i zostawiamy do napęcznienia na ok. 12 godzin. Po tym czasie płuczemy ją, wlewamy świeżą wodę (powinno być jej około trzy razy więcej, niż ciecierzycy), gotujemy przez 1,5 godziny (gdy zacznie wrzeć) do miękkości, na najniższej mocy palnika. 

  • Krok 2:

    Czosnek obieramy. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek (możemy też wykorzystać olej z suszonych pomidorów) i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Następnie dorzucamy połowę pokrojonych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano, kmin rzymski i sól. Blendujemy, aż całość będzie miała gładką konsystencję.

  • Krok 3:

    Do hummusu dodajemy pozostałą część pokrojonych pomidorów i dokładnie mieszamy. Wierzch dekorujemy odrobiną ugotowanej ciecierzycy, możemy też polać łyżką oliwy i posypać kminem rzymskim.

  • Krok 4:

    Hummus z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany z pitą lub chlebkiem naan. Idealnie sprawdzi się też jako dodatek do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, np. marchewki albo selera naciowego.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne