Penne z suszonymi pomidorami

Przygotowanie: 15 mi­nut Gotowanie: 25 mi­nut Porcja: 260 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Penne z suszonymi pomidorami

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
260 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag makaronu penne
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • puszka pomidorów bez skóry (30 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 3 łyżki oliwy z zalewy
  • 15 dag mozzarelli
  • 10 dag tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Osączyć. Trzymać w cieple. Suszone pomidory osączyć z zalewy i pokroić.
  2. Pomidory z puszki pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć i porwać.
  3. Na patelni podgrzać oliwę z pomidorów. Wrzucić suszone pomidory, chwilkę smażyć. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem, przyprawić i dusić na małym ogniu 5–8 minut.
  4. Mozzarellę pokroić na małe kawałki i wraz z bazylią wymieszać z gorącym makaronem oraz sosem z pomidorów. Posypać obficie tartym parmezanem i od razu podawać.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
makaron obiad wegetariańska Suszone pomidory ser mozzarella penne z pomidorami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze