Domowy chleb pszenny ze słonecznikiem i kminkiem

Nic tak nie smakuje, jak domowy chleb. Nasza propozycja to domowy chleb pszenny ze słonecznikiem i kminkiem. Wyrośnięty na drożdżach i z dodatkiem aromatycznych przypraw, to przysmak na śniadanie.

dodany przez: mojegotowanie

chleb

Czas przygotowania:
1godz. 45min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • drozdze-chleb 1.

    40 gramów świeżych drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej garść zarodków pszennych oraz sól. Następnie wlewamy rozpuszczone w wodzie drożdże, dodajemy dwie łyżeczki octu jabłkowego, łyżkę miodu i mieszamy. Ciasto na chleb pszenny wyrabiamy spranymi ruchami przez co najmniej dziesięć minut.

  • kminek 2.

    Rozrobione ciasto na chleb domowy odkładamy z powrotem do miski, przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny. Po tym czasie ciasto na chleb pszenny zagniatamy ponownie, tym razem jednak dodajemy już część ziaren słonecznika oraz kminek.

  • chleb-piekarnik 3.

    Dużą formę do pieczenia z pokrywką natłuszczamy margaryną i oprószamy mąką (ewentualnie bułką tartą). Chleb pszenny posypujemy z wierzchu pozostałymi ziarnami słonecznika oraz kminkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne dwie godziny. Dopiero po tym czasie wstawiamy formę z chlebem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Chleb pszenny ze słonecznikiem i kminkiem pieczemy przez około 50 minut. Kwadrans przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z formy, aby chleb pszenny przyrumienił się nieco z wierzchu.

Porady

Jak zrobić zakwas pszenny na chleb domowy?

Chleb domowy na zakwasie to prawdziwa gratka. Zakwas jest naturalnym i zdrowym środkiem spulchniającym, a raz przygotowany (i później odpowiednio zaopiekowany) może "pracować" przez lata! Jak zrobić zakwas na chleb pszenny? Potrzebne będą

  • 150 gramów mąki pszennej razowej
  • szklanka letniej wody

Mąkę i wodę mieszamy w szklanym naczyniu drewnianą łyżką. Rozmieszane składniki nakrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobę. Następnego dnia dodajemy kolejne 100 gramów mąki pszennej oraz 100 mililitrów letniej wody. Ponownie mieszamy tak, aby nie powstały grudki i odstawiamy znów w ciepłe miejsce, jednak tym razem na 12 godzin. Po tym czasie raz jeszcze mieszamy zakwas na chleb pszenny drewnianą łyżką i odstawiamy na kolejne 12 godzin. Trzeciego dnia dodajemy raz jeszcze 100 gramów mąki i 100 mililitrów wody, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na dobę. Tego dnia na zakwasie powinny pojawić się już pęcherzyki. Czwartego dnia zakwas na chleb pszenny jest już gotowy do użycia! Wystarczy, że dodamy 300 g zakwasu do ciasta na chleb domowy i dalej będzie postępować zgodnie ze wskazówkami w przepisie.

 

Notka redakcyjna

Mąka pszenna do chleba - jaki typ mąki wybrać?

Istnieje tak wiele dobrze znanych nam przysłów, które odnoszą się do mąki i wyrabiana chleba: "z tej mąki chleba nie będzie", "nie ma chleba bez mąki", "trudno piec chleb, gdzie mąki nie będzie" i wiele innych. Z oczywistych względów zrozumiałym jest, że aby zrobić chleb, konieczna będzie mąka (choć znamy i takie przepisy, według których można zrobić pyszny chleb bez mąki - warto spróbować!). Jednak powszechnie znane przysłowia odnoszą się do jeszcze jednego znaczącego faktu - aby przygotować dobry chleb pszenny czy też chleb na drożdżach, niezwykle ważny jest wybór odpowiedniej mąki. Jaką mąka na chleb domowy będzie najlepsza? Wszystko zależy od tego, jakie pieczywo chcemy upiec. Warto zwrócić uwagę na typ mąki, z której będziemy wyrabiać chleb pszenny. Co oznaczają liczby podawane przy ich rodzajach? Liczby te wskazują na zawartość tak zwanego "popiołu", czyli zawartych w mące substancji mineralnych. Dany typ mąki piecze się w specjalnym piecu w bardzo wysokiej temperaturze przez godzinę. Pozostałością tego procesu jest popiół, czyli wspomniane substancje mineralne. Procent pozostałego popiołu mnoży się przez 1000 i w ten sposób otrzymujemy dany typ mąki. Jaki chleb zdrowszy - żytni czy pszenny? Odpowiedzią na to pytanie jest właśnie typ użytej do jego wypieku mąki. Im wyższa zawartość popiołu w mące, tym zdrowsze będą wypieki z niej przyrządzone, ale jednocześnie taka mąka będzie dość ciężka. Z tego powodu używana do wypieku puszystych biszkoptów mąka tortowa ma wskaźnik 450, podczas gdy wskaźnik mąki razowej żytniej wynosi aż 2000. Jaka mąka pszenna na chleb będzie najlepsza? Bezpiecznym wyborem będzie uniwersalna mąka typu 750-850, zwana właśnie mąką chlebową, choć na chleb pszenny dobra będzie także mąka pszenna typu 650 (tzw. mąka bułkowa).

Zobacz też: domowy czarny chleb na piwie

Chleb na suchych drożdżach

Jeśli nie mamy pod ręką świeżych drożdży, chleb drożdżowy możemy upiec także z wykorzystaniem suchych drożdży typu instant. Wówczas suche drożdże wsypujemy razem z mąką do jednej miski i dalej postępujemy zgodnie ze wskazówki w przepisie nie chleb drożdżowy. Uwaga: zastąpienie świeżych drożdży drożdżami suchymi typu instant nie oznacza wcale, że wyrobienie ciasta na chleb drożdżowy zajmie mniej czasu. Ciasto na chleb drożdżowy przyrządzone z suchych drożdży również potrzebuje kilku godzin na wyrośnięcie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy