Jajecznica z pomidorami i ziołami

Jajecznica z pomidorami i dużą ilością ilością "zielonego" Pyszny początek dnia.

jajecznica

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 155 głosów)

Składniki:

  • 4 pomidory
  • masło
  • 2–3 szalotki lub dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 jajek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 doniczki bazylii
  • kawałek czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory przelewamy wrzątkiem, ściągamy skórę. Przecinamy na ćwiartki, usuwamy ogonki i pestki, miąższ kroimy w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy ze 2 łyżki masła, wrzucamy posiekane szalotki lub dymki (szczypior odkładamy) i szklimy, mieszając
  • dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Dokładamy pokrojone pomidory i od czasu do czasu mieszając, dusimy wszystko, aż odparuje cały sok. Wbijamy jajka, solimy i pieprzymy do smaku, smażymy jajecznicę. Patelnię stawiamy na desce, na wierzchu sypiemy „sałatkę” z pokrojonych i wymieszanych: szczypioru z dymki, bazylii i czerwonej cebuli. Do tego razowy chleb.

Porady

Zobacz też: pikantna jajecznica zawijana we wrapsy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 15 min.
jajecznica z pomidorami
pycha

Ewelina_b

jajecznica z pomidorami

Czas przygotowania: 15 min.
Jajecznica z pomidorami
Pychotka

nikolaxxxx

Jajecznica z pomidorami