Rosół z kurczaka

Prosty, aromatyczny i pyszny rosół z kurczaka. Obowiązkowo do podania z makaronem i natką z pietruszki. Rosół z kurczaka może być bazą do innych zup.

Zupyrosółdania mięsne

Czas przygotowania:
150 min.
Kalorie:
165 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kurczaka
  • włoszczyzna
  • cebula
  • po łyżce posiekanej natki i posiekanego koperku
  • kilka ziaren pieprzu
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obraną włoszczyznę umyć, włożyć do garnka. Dodać mięso, wlać 8 szklanek zimnej osolonej wody. Wrzucić przyprawy.
  • Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i dalej gotować przez godzinę pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Po 15 min gotowania dołożyć zrumienioną nad gazem cebulę.
  • Ugotowany rosół z kurczaka przecedzić. Podawać z cienkim makaronem, posypany natką i koperkiem.

Kalorie: 165

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy