Rosół z kurczaka

Prosty, aromatyczny i pyszny rosół z kurczaka. Obowiązkowo do podania z makaronem i natką z pietruszki. Rosół z kurczaka może być bazą do innych zup.

Dodany przez:

Rosół z kurczaka

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
165 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg kurczaka
  • włoszczyzna
  • cebula
  • po łyżce posiekanej natki i posiekanego koperku
  • kilka ziaren pieprzu
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól

Przygotowanie

  1. Obraną włoszczyznę umyć, włożyć do garnka. Dodać mięso, wlać 8 szklanek zimnej osolonej wody. Wrzucić przyprawy.
  2. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i dalej gotować przez godzinę pod lekko uchyloną pokrywką.
  3. Po 15 min gotowania dołożyć zrumienioną nad gazem cebulę.
  4. Ugotowany rosół z kurczaka przecedzić. Podawać z cienkim makaronem, posypany natką i koperkiem.
kurczak zupa rosół włoszczyzna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze