Ailsa Brown

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Kruche ciasteczka bezglutenowe to prosty wypiek dla osób, które szukają alternatywy dla słodkich przekąsek z mąki pszennej. Nie ma w nich również śladu orzechów, więc bezpiecznie mogą je pałaszować alergicy. Ich przygotowanie zajmie niecałą godzinę (nie licząc czasu potrzebnego na chłodzenie masy). Świetnie smakują z dodatkiem czekoladowych kropelek i startej skórki pomarańczy. Podpowiadamy, jak zrobić bezkonkurencyjne kruche ciastka bezglutenowe. 

Składniki:

  • cukier drobny  100 g

  • masło  100 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka bezglutenowa  200 g

  • mąka kukurydziana  50 g

  • guma ksantanowa  0.5 łyżeczki

  • sól morska  0.25 łyżeczki

  • kropelki czekoladowe  50 g

  • pomarańcze  0.5 szt.

  • cukier trzcinowy  20 g

Kruche ciasteczka bezglutenowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: ucieramy drobny cukier i miękkie masło w dużej misce, aż powstanie jasna i jednolita masa, używając elektrycznej trzepaczki. Lekko rozrabiamy jajko. Wlewamy je po trochu, co chwila miksując ciasto. Wsypujemy mąkę bezglutenową, mąkę kukurydzianą, gumę ksantanową i sól. Ponownie ubijamy. Dodajemy kropelki czekoladowe i skórkę otartą z pomarańczy (opcjonalnie). Mieszamy szpatułką. Spłaszczamy ciasto w misce, a następnie przykrywamy i schładzamy przez 1 godzinę.

  • Krok 2:

    Formowanie ciastek: schłodzone ciasto umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Za pomocą foremki o średnicy 6 cm wykrajamy jak najwięcej ciastek. Układamy je na dużej blaszce zabezpieczonej pergaminem. Zachowujemy między nimi odstępy. Rozwałkowujemy ścinki i powtarzamy czynności, aż całe ciasto zostanie zużyte. Powinno wyjść około 12–15 krążków. Schładzamy je przez 30 minut.

  • Krok 3:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180° (tryb góra-dół) lub 160° (z termoobiegiem). Posypujemy kruche ciasteczka bezglutenowe odrobiną cukru trzcinowego demerara. Pieczemy przez 8–10 minut, aż będą złociste i chrupiące na brzegach. Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze przez 2–3 minuty, a następnie przenosimy na kratkę cukierniczą, żeby odparowały.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/gluten-free-biscuits

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne