Tortilla z jajkiem

Ocena:

3.75 (4)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Tortilla z jajkiem to szybka i prosta w przygotowaniu propozycja na śniadanie lub kolację. Roladki z tortilli z jajkiem, szynką i warzywami są niezwykle smaczne. Podane w formie rulonika, który można dodatkowo podzielić na pół, sprawia, że są poręczne do zjedzenia. Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kanapek. Ciągnący się ser, chrupiąca sałata i słodkie pomidorki dopełniają całości. Zapraszamy po nasz przepis na tortillę z jajkami.

Składniki:

  • tortilla  1 szt.

  • jajka kurze  2 szt.

  • szynka gotowana  4 szt.

  • mozzarella  50 g

  • sałata rzymska  4 szt.

  • sól  4 g

  • pieprz  2 g

  • olej  8 ml

Tortilla z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie jajek: na nieprzywierającą patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wbijamy 2 jajka. Solimy i posypujemy pieprzem. Na niewielkim ogniu smażymy do ścięcia białka oraz ulubionej konsystencji żółtka, przekładamy na talerz. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie sera: ścieramy go na dużych oczkach lub bardzo drobno kroimy.

  • Krok 3:

    Przygotowanie warzyw: sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy. Umyte pomidorki kroimy w plasterki.

  • Krok 4:

    Wykończenie dania: na patelnię, na której smażone były jajka kładziemy tortillę, posypujemy serem. Zmniejszamy ogień. Na rozpuszczający się ser kładziemy szynkę, sałatę, pomidorki oraz usmażone jajka.

  • Krok 5:

    Serwowanie: tortillę z jajkiem zsuwamy z patelni na talerz i zwijamy jak klasycznego wrapa w rulonik.Serwowanie: tortillę z jajkiem zsuwamy z patelni na talerz i zwijamy jak klasycznego wrapa w rulonik.

Porady

  • Jajka możemy przygotować także jako jajecznicę lub omlet. I po wyłożeniu na tortillę dodać pozostałe składniki.
  • W tortilli z jajkiem zamiast mozzarelli można dodać inny, bardziej wyrazisty ser, np. gruyere lub typu blue.
  • Kilka kaparów przyjemnie i delikatnie zakwasi potrawę. A jajka warto posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem.
  • Przed dodaniem sera na tortillę możemy ją najpierw posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym na bazie passaty.
  • Schłodzone ruloniki można pokroić, spiąć wykałaczkami i podać na przyjęciu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne