4.47 (158)
Przepis na pączki z miodem i likierem pomarańczowym.
żółtko 10 szt.
gorzka czekolada 200 g
drożdże 50 g
śmietana kremówka 0.5 szklanki
masło 100 g
mąka 500 g
miód 75 g
smalec 300 g
sól 3 g
likier pomarańczowy 60 ml
Drożdże: rozkruszamy, dokładnie mieszamy ze śmietanką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ciasto: masło ucieramy z żółtkami na pianę. Cały czas ucierając, dodajemy stopniowo płynny miód i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wlewamy drożdże i bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30–40 min.
Formowanie: gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie dokładnie wyrabiamy i dłońmi obsypanymi mąką formujemy niewielkie kulki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Smażenie: w płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy pączki partiami, tak aby swobodnie pływały. Przykrywamy i smażymy 2–3 min. Odkrywamy. Przewracamy każdy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia 3–4 min. Po wyjęciu osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Polewa: w rondelku topimy czekoladę. Dodajemy likier pomarańczowy. Mieszamy. Ciepłe pączki układamy na kratce i polewamy masą czekoladową.
Porady