Pączki na piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdzę rozrobić w ciepłym mleku
dodać 1 łyżkę cukru i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Masło rozpuścić
Piwo lekko podgrzać. Białka ubić.
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski.
wymieszać dokładnie
i wyrabiać ciasto ok 15 min aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką delikatnie rozwałkować (ok 1 cm) i wyciskać szklanka krążki (30 szt). Gotowe krażki przykryć ściereczką i zostawić na poł godziny do wyrośnięcia.
Smalec ropuścić w rondlu ( ok 1/2 pojemności rondla) i smażyć pączki na rumiano (często odrwacając).
Komentarze