pączki na piwie
Pączki smazone na smalcu
Dodany przez:
Ewelina_b
pączki na piwie
Składniki
- ciasto:
- 1 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 2 białka
- 10 dag drożży
- cukier waniliowy
- ok 1,5 szklanki piwa
- 1/3 szklanki mleka
- ponadto:
- smalec do smażenia
- marmolada do nadziania pączków
Przygotowanie
- Drożdzę rozrobić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, Piwo lekko podgrzać. Białka ubić.
- Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski., wymieszać dokładnie, i wyrabiać ciasto ok 15 min aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką delikatnie rozwałkować (ok 1 cm) i wyciskać szklanka krążki (30 szt). Gotowe krażki przykryć ściereczką i zostawić na poł godziny do wyrośnięcia.
- Smalec ropuścić w rondlu ( ok 1/2 pojemności rondla) i smażyć pączki na rumiano (często odrwacając).
- Jescze ciepłe nadziać marmoladą.
- Dowolnie udekorować.
Komentarze