Krem z dyni piżmowej

Krem z dyni piżmowej to prosty i szybki przepis na codzienny posiłek. Ta zupa z dodatkiem mleka kokosowego to także świetna propozycja dla wegetarian i wegan. Warto pamiętać, że przyprawiając ją imbirem otrzymamy doskonale rozgrzewające danie. Krem z dyni pieczonej to także świetna propozycja dla osób ceniących wyraziste smaki. Tak przygotowane warzywo nabiera intensywnego smaku i świetnie łączy się z uprażonymi pestkami słonecznika lub orzechami włoskimi. Sprawdźcie, jak przygotować zupę krem z dyni piżmowej. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa krem z dyni

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 170 głosów)

Krem z dyni piżmowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krem z dyni piżmowej 1.

    Na początek pokrój dynię piżmową na kawałki i oczyść z pestek.  Oczyść i pokrój marchewki.  Ułóż obok pokrojonej dyni. Polej łyżką oleju i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C na 20 - 25 minut. W tym czasie dynia powinna nabrać złotego koloru.

  • Krem z dyni piżmowej 2.

    Następnie oddziel miąższ od łupiny i umieść go w garnku. Dodaj przyprawę curry, starty świeży imbir i chwilę przesmaż na łyżce oleju. Dodaj 500 ml wody i całość zagotuj. Zawartość garnka zblenduj na gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe. Zupa krem z dyni piżmowej jest gotowa.

Kalorie: 200

Porady

  • Jeśli chcemy, by nasza zupa dyniowa była nieco bardziej sycąca, to możemy dodać do niej ryż. Warto jednak ugotować go oddzielnie i dodawać do miseczek, a następnie zalewać aksamitnym kremem. W przeciwnym razie ryż napęcznieje w zupie i stanie się ona bardzo gęsta. Innym sposobem na zwiększenie poziomu sytości naszej zupy dyniowej, jest dodanie do niej ziemniaków. 
  • W przypadku, gdy przepadamy za wyrazistymi i ostrymi smakami, to do zupy z dyni piżmowej, możemy dodać papryczkę chilli oraz zwiększyć ilość imbiru. 
  • Zamiast mleczka kokosowego, możemy wykorzystać inne mleko roślinne, mleko krowie lub śmietanę kremówkę. 
  • Ciekawym pomysłem jest wzbogacenie smaku naszej zupy dyniowej poprzez dodanie do niej pomidorów – najlepiej miękkich i dojrzałych. To propozycja dla osób, które nie przepadają za „czystym” i słodkawym smakiem zupy dyniowej. 
  • Jakich przypraw użyć do zupy dyniowej? Ziół prowansalskich, kurkuma (poprawia kolor zupy), oregano, papryka, kmin rzymski, pieprz, sól, czosnek, imbir. 
  • Zupę krem z dyni piżmowej możemy śmiało posypać po wierzchu uprażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz udekorować gałązką kolendry lub rozmarynu. 
     

Notka redakcyjna

Przepis na zupę krem z dyni piżmowej – różne warianty 


Istnieje co najmniej kilka różnych szkół przygotowania zupy dyniowej, która zdecydowanie najlepiej smakuje w sezonie jesienno-zimowym. Wtedy to przypada sezon na dynię i jest ona wówczas najtańsza i łatwo dostępna. Ponadto zupa dyniowa jest zupą rozgrzewającą, a do tego niezwykle sycącą i niskokaloryczną  - to świetna propozycja dla osób przebywających na diecie lekkostrawnej i odchudzającej. Dodatkowo zupa krem z dyni charakteryzuje się właściwościami prozdrowotnymi – zawiera sporą dawkę substancji odżywczych, w tym m.in. cynk i beta-karoten


Zupa z dyni jest lekko słodkawa w smaku, a przy tym ma niezwykle intensywny pomarańczowy kolor, co sprawia, że prezentuje się bardzo wybornie. Dzięki temu można z powodzeniem serwować ją na eleganckich przyjęciach, chociaż nadaje się również na jesienny obiad rodzinny. 


Zupę krem z dyni możemy przygotować w różny sposób. Zdecydowanie najpopularniejszym wariantem jest zupa dyniowa przygotowana na bulionie – warzywnym lub drobiowym, w zależności od naszych preferencji. Z powodzeniem możemy też wykorzystać rosół z poprzedniego dnia.  Zupę dyniową można przygotować również bez bulionu, na mleku lub mleczku kokosowym (tak jak w naszym przepisie powyżej). W takim przypadku smak dyni będzie znacznie lepiej wyczuwalny i intensywny. Dodatkowo zupa będzie miała bardziej kremową konsystencję. 


Jaką dynię wykorzystać do zupy krem? 


Na zupę krem najlepsze dynie to: piżmowa lub hokkaido. Dynia piżmowa charakteryzuje się podłużnym kształtem oraz ciemnobrązowym lub czerwonożółtym kolorem. Miąższ tej dyni charakteryzuje się żółtym kolorem oraz intensywnym słodkim smakiem. Nadaje się ona nie tylko do zup, ale również na frytki. Przypieczenie tej dyni wydobywa z niej maślany i słodkawy posmak. Z kolei dynia hokkaido to japońska odmiana dyni japońskiej. Charakteryzuje się ona pomarańczową skórką i aksamitnie gładkim miąższem. Jest to jedyna odmiana dyni, której nie trzeba obierać. 


Co ciekawe, dynia w powszechnym mniemaniu uważana jest za warzywo, a w rzeczywistości jest kwalifikowana jako owoc jagodowy. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy