Macie ochotę na tradycyjne danie w nieco odświeżonej wersji? Te kluski kładzione was zaskoczą. Nietypowy przepis robi się na bazie bardzo typowego dodatku, który znajdziecie w każdym warzywniaku za grosze. Sprawdźcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie dodać to do masy na kluski. Genialny efekt za małe pieniądze gwarantowany.

Jak zrobić kluski kładzione inaczej?

Przepis na kluski kładzione jest banalnie prosty i składa się tylko z 3 niedrogich składników, czyli jajka, mąki i soli. Warto jednak nieco poeksperymentować z klasyczną recepturą, dorzucając do niej pewien dodatek. To bardzo popularny produkt, który zwykle mamy w swoich kuchniach, jednak zupełnie nie kojarzy nam się on z kluseczkami. Chodzi o dodanie do masy ugotowanej marchewki, dzięki której kluski kładzione nie tylko nabiorą pięknego pomarańczowego koloru, ale także będą dużo smaczniejsze. Kluseczki w takiej wersji to świetny patent na obiad dla dzieci, gdyż ich barwa zachęci nawet największego niejadka.

Przepis na kluski kładzione z marchewką

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1. Marchew, czosnek i cebulę obieramy. Marchewkę kroimy w niewielką kostkę, a cebulkę z czosnkiem drobno siekamy. Wszystko razem wrzucamy do garnka i najpierw podsmażamy na maśle, a po chwili zalewamy wodą z solą i cukrem i dusimy przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. 

2. Miękkie warzywa studzimy, a następnie blendujemy na gładkie puree. Następnie wbijamy jajka i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Teraz stopniowo dosypujemy mąkę, tworząc gęste i kleiste ciasto.

3. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, nakładamy do niej porcje ciasta łyżeczką, formując kluseczki. Marchewkowe kluski kładzione gotujemy przez około 3 minuty, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową.