Krupnik z kaszy jęczmiennej z warzywami i mięsem

Przepis na krupnik polecam na dni, kiedy mamy ochotę na sycące danie. W tym przepisie i z tych proporcji krupnik wyjdzie gęsty, aromatyczny i wartościowy, bo z dodatkiem kaszy perłowej.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.11 z 289 głosów)

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • domowa vegeta,sól,pieprz,liść laurowy,czarny pieprz ziarnisty
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do garnka wlać około 2 litrów wody,zagotować i dodać pokrojone w kostkę mięso.Wrzucić liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, przyprawić domową vegetą lub "jarzynką".
  • Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Por pokroić w krążki,zeszklić na oleju i również dodać do zupy. Wsypać opłukaną kaszę jęczmienną. Gotować 20 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem.Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porady

Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną - wypróbuj!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy