Krupnik z kaszy jęczmiennej z warzywami i mięsem

Krupnik z kaszy jęczmiennej to zupa, która wielu z nas kojarzy się ze smakami dzieciństwa. To i pyszne danie świetne sprawdzi się na obiad czy też na lekką kolację. Możemy serwować je także najmłodszym amatorom dobrych smaków – krupnik dla dzieci dostarczy sporo substancji odżywczych. Krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną to nie tylko pyszne, ale także pożywne i sycące danie, które możemy przygotowywać zarówno w okresie wiosenno-letnim, jak i jesienno-zimowym ze względu na swoje rozgrzewające właściwości. Krupnik polski to przede wszystkim propozycja dla fanów tradycyjnej kuchni! Poniżej podajemy przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej i odpowiadamy na pytanie jak ugotować krupnik.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy krupnik dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.09 z 292 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej 1.

    Na początek do  garnka  trzeba wlać około 2 litrów wody, zagotować i dodać pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową. Wrzucić liście laurowe, 4 ziarenka czarnego pieprzu i przyprawić majerankiem.

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej 2.

    Całość gotować na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Por pokroić w krążki, zeszklić na oleju i również dodać do zupy. Wsypać opłukaną kaszę jęczmienną perłową.  Następnie krupnik z kaszy należy gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą. Przed podaniem krupnik z kaszy jęczmiennej posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Zamiast oleju rzepakowego, na którym podsmażamy warzywa do naszego polskiego krupniku z kaszy jęczmiennej, możemy wykorzystać oliwę z oliwek lub masło – dzięki temu nasza zupa będzie nieco mniej kaloryczna.
  • Przygotowanie krupniku jęczmiennego na łopatce wieprzowej to zaledwie jeden z możliwych wariantów. Zamiast łopatki możemy wykorzystać boczek surowy lub wędzony, kiełbasę czy też karkówkę. 
  • Krupnik z kaszy jęczmiennej możemy doprawić śmietaną 18%, warto jednak pamiętać, by wcześniej ją zahartować. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko zważenia. 
  • Zamiast kaszy jęczmiennej, do naszego krupniku z ziemniakami, możemy wykorzystać kaszę jaglaną – jest to mniej popularniejsza wariacja na temat tej zupy. 

Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną - wypróbuj!

Notka redakcyjna

Dietetyczny krupnik – jak „odchudzić” zupę z dzieciństwa?


Tradycyjny, polski krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną to danie pożywne i sycące, ale niestety również dość tłuste, ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Głównie za sprawą łopatki wieprzowej, która nie należy do najchudszych i najzdrowszych mięs. Co więcej, niektóre wariacje na temat krupniku z kaszą jęczmienną są przygotowane na bazie kiełbasy, karkówki czy boczku wędzonego. Jeśli chcemy przygotować dietetyczny krupnik, to w pierwszej kolejności powinniśmy zrezygnować z mięsa wieprzowego, które jak już wspomniano wyżej, odpowiada za wysoką kaloryczność naszej zupy. Nasz krupnik z kaszy jęczmiennej możemy „odchudzić” przygotowując go na bazie mięsa z kurczaka lub indyka. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie krupniku w wersji wegetariańskiej, czyli na bazie bulionu warzywnego (ewentualnie domowej kostki rosołowej – jest to niezawodny sposób na ekspresowy krupnik). Jednakże w takim przypadku warto dodać do naszego krupniku z kaszy jęczmiennej ok. 20 g (łyżkę) masła. 


Jakie przyprawy do krupniku wykorzystać? 


Krupnik jest pyszną zupą w samą w sobie, dlatego też nie potrzebuje obfitego towarzystwa przypraw. Niekiedy wystarczy tylko odrobina soli i pieprzu do smaku – zwłaszcza jeśli krupnik przygotowujemy na bazie bulionu drobiowego czy też warzywnego, który wcześniej został doprawiony: liściem laurowym, zielem angielskim, pietruszką i lubczykiem. Smak tych przypraw również przeniknie do naszego krupniku, dzięki czemu wzbogacimy jego smak. 


Krupnik dla dzieci 


Krupnik z kaszy jęczmiennej jest świetną i pożywną propozycją dla dzieci, w tym również dla niemowląt – w głównej mierze ze względu na bogactwo substancji odżywczych, które kryją się nie tylko w warzywach, ale również w kaszy jęczmiennej. Z myślą o najmłodszych amatorach dobrych smaków, radzimy przygotować krupnik z ziemniakami na bazie bulionu drobiowego (najlepiej wykorzystać drób z chowu ekologicznego, który jest nie tylko zdrowszy, ale również znacznie smaczniejszy). Co więcej, jeśli przygotowujemy krupnik dla małych dzieci (niemowląt w ramach rozszerzania ich diety o produkty stałe), to należy unikać soli, której nadmiar może negatywnie wpływać na rozwój małego organizmu. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy