Zupa krem z kurek

Przepyszna kremowa zupa z kurek.

Zupykrem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 161 głosów)

Składniki:

  • 30 dag kurek
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 50ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany 18% do zup
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • masło
  • grzanki z czerstwego chleba usmażone na maśle

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki pokoic w kostkę, cebulę tez. Rozgrzac masło, podsmażyć cebulę, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć razem ok. 5 minut mieszajac zeby nie przywarły warzywa do dna. Dodać umyte kurki (cześć odłozyć do przybrania zupy), dodac zioła, zalać winem, odparować. Wlac bulion i gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Zmikwoac jeszcze raz.
  • Pozostałe kurki usmazyć na masle, doprawic solą i pieprzem. Z chleba zrobic grzanki
  • Zupe podawac na talerzu ze smażonymi kurkami. Zupa najlepsza jest nastepnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy