Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Można wykorzystać sos, który nam pozostał albo przyrządzić go specjalnie do zapiekanki.
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę prużymy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy około 10-15 minut;
2. Do garnka wrzucamy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu do czasu uzyskania gładkiej konsystencji (możemy sobie pomóc używając blendera) . Dodajemy zioła i przyprawy do smaku. Następnie wrzucamy połowę tartego żółtego sera i gotujemy do czasu jego rozpuszczenia. Dodajemy mięso mielone, groszek i gotujemy jeszcze chwilę;
3. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut krócej niż podaje przepis, studzimy.
4. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu;
5. Jajka rozkłócamy z dodatkiem słodkiej mielonej papryki, dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy;
6. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, wykładamy połowę ryżu, znowu sos, ryż i na wierzch sos, posypujemy resztą żółtego sera.
7. Pieczemy w przykrytym naczyniu w temperaturze około 180°C około 45 minut.
Komentarze