Zrazy z rusztu z ajwarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na zrazy - zrazy z rusztu z ajwarem - zrazy - kuchnia chorwacka
Przepis na ajwar:
bakłażany i papryki pieczemy na grillu lub w piekarniku. Gdy skórka warzyw solidnie sczernieje, wyjmujemy je z pieca i zostawiamy pod przykryciem na 10 min, po czym obieramy ze skórki i usuwamy nasiona.
Obrane warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy czosnek, a potem zmielone warzywa. Smażymy, stale mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje, i przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
ZRAZY:
sznycle lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Na płatach mięsa układamy szynkę, ser i paski papryki.
Zwijamy, a końce spinamy wykałaczkami. Zrazy układamy na posmarowanym olejem ruszcie i grillujemy, dopóki mięso się nie zrumieni. Zrazy podajemy z pieczonymi ziemniakami i ajwarem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze