Zrazy wołowe z boczkiem i piwem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokrojone i rozbite przez folię skropić winem lub rumem, przyprawić solą lub Vegetą, słodką mieloną papryką i pieprzem.
Plastry mięsa posmarować musztardą lub keczupem i położyć po plastrze wędzonego boczku lub szynki dojrzewającej/ona nadaje ciekawy smak/.
Ponadto położyć po pasku czerwonej papryki, korniszona, troszkę cebulki, zwijać w roladki i ewentualnie spiąć wykałaczką lub osznurować nitką bawełnianą. Gdy mamy warto dodać jeszcze pasek chleba razowego.
Roladki otoczyć w mące z dodatkiem sł. mielonej papryki i obsmażyć.
Przełożyć roladki do rondla, dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa: czerwona papryka, kawałek pora,1 łodyga selera naciowego,1 czerwona cebula, kilka pieczarek,2 listki laurowe,4 ziarna ziela ang., kostka bulionowa z wędzonego boczku lub wołowa, podlać piwem ok.0,5 litra lub czerwonym winem.
Danie doprawić Vegetą lub solą, pieprzem, czosnkiem, na koniec dodać zieleninę i ew. Mascarpone lub śmietanę .
Komentarze