Wino z białych winogron

Wino z winogron - bez dokładnych proporcji, bo…. Przepis jak zwykle „po mojemu” czyli „na oko”

PrzetworyNapojealkoholedrinknalewki

Czas przygotowania:
80640 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.1 z 234 głosów)

Składniki:

  • 4 kg jasnych dojrzałych winogron
  • 6 l wody
  • 2 kg cukru
  • Drożdże winiarskie
  • Pożywka dla drożdży
  • kilka rodzynek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wino z winogron
  • Winogrona obrać i opłukać. Słyszałam, ze powinno się tez przemrozić na trochę, ale ja dałam tylko do lodówki na 1 dzien.
  • Wsypać do baniaka. Wodę zagotowac z cukrem. Po ostygnięciu wlac do baniaka. Dodać drożdże sporządzone wg przepisu na opakowaniu razem z pożywką.
  • Zatykamy rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3-4 tygodnie.
  • Po tym czasie zlać wino i oddzielić owoce i osad, a  ciecz znów wlać do baniaka na kolejny miesiąc i wrzucić kilka rodzynek.
  • Po tym czasie mamy gotowe wino z winogron.
  • Domowe wino z winogron smakuje najlepiej :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy