Wino z białych winogron to propozycja dla fanów domowego alkoholu. Przygotowuje się je niezwykle łatwo na bazie owoców, wody, cukru i drożdży winnych. Opcjonalnie możemy dodać również rodzynki, które nadadzą całości świetnego aromatu. Wino z jasnych winogron jest gotowe do spożycia po kilku miesiącach. Można serwować je do ryb, makaronów, drobiu, a także do deserów i do owoców. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić wino z białych winogron.
StockFood
Przygotowanie winogron: na minimum 24 godziny przed przygotowaniem wina, należy owoce obrać, opłukać, osuszyć i przemrozić.
Fermentacja: po tym czasie białe winogrona wsypujemy do winiarskiego baniaka lub gąsiora. Zagotowujemy wodę z cukrem, przestudzamy i zalewamy nią owoce. Dodajemy drożdże winiarskie (1 opakowanie rozrobione wg instrukcji na opakowaniu) i pożywkę do wina. Mieszamy, zatykamy rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3-4 tygodnie.
Filtrowanie: Po tym czasie białe wino zlewamy, oddzielamy owoce i osad, a płyn przelewamy razem z rodzynkami spowrotem do naczynia na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie mamy gotowe wino z winogron białych.
Porady
- Czas przygotowania obejmuje obróbkę winogron i syropu z wody i cukru. Należy do niego doliczyć 24 h mrożenia białych winogron i ok. 2 miesiące leżakowania wina.
- Wino z białych winogron najlepiej przygotować w balonie do wina, który dostępny jest w niemal każdym sklepie winiarskim. Przed wlaniem do niego miazgi z owoców, wody z cukrem i innych składników wina, warto wcześniej go zdezynfekować pirosiarczanem potasu. Oprócz balonu warto zakupić również: rurkę winiarską i korek do balona.
- Przy przygotowaniu wina z białych winogron warto szczególnie dbać o jego sterylność – w przypadku, gdy dostaną się do środka drobnoustroje, wino może zacząć pleśnieć, a wtedy będziemy zmuszeni je wyrzucić.
- Wino z białych winogron zlewamy do butelek dopiero wtedy, gdy będzie klarowne (po minimum dwóch miesiącach). Najlepiej przechowywać je w butelkach z korkiem, wykonanym z naturalnego tworzywa.
Wiele osób przygotowując domowe wino, zastanawia się, czy można nie dodawać do niego drożdży winnych, które wbrew pozorom spełniają bardzo ważną funkcję. Odpowiadają za fermentację, a tym przetwarzanie cukru w alkohol. Można zrobić wino bez drożdży, jednakże jest to dość kontrowersyjny pomysł, gdyż wymaga on pozostawienia owoców „brudnych” (nie możemy ich umyć). W ten sposób przygotowujemy wino na tzw. drożdżach dzikich. Tego typu praktyki często stosowano w domowych i tradycyjnych winiarniach, natomiast dzisiaj znacznie lepszym pomysłem (, zwłaszcza gdy przygotowuje wino w warunkach domowych) jest dodanie do wina specjalnych drożdży winiarskich. Są one obecnie bardzo łatwo dostępne – można je zakupić nawet w supermarketach.
Komentarze