Nalewka czosnkowa

Ocena:

4.47 (150)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Nalewka czosnkowa, przygotowywana na bazie wytrawnego wina białego, naturalnego miodu, spirytusu i świeżych ząbków czosnku, znana jest z szeregu swoich leczniczych właściwości. Jest ona jednak nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Co ważne z jej przyrządzeniem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy domowych alkoholi. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić nalewkę z wina i czosnku.

Składniki:

  • czosnek  250 g

  • białe wytrawne wino  1 l

  • miód  100 g

  • spirytus  35 ml

  • woda  15 ml

Nalewka czosnkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek: dokładnie go obieramy. Ząbki delikatnie rozgniatamy, a następnie przekładamy je do wyczyszczonego wcześniej, szklanego słoja. 

  • Krok 2:

    Nalewka czosnkowa: wytrawne wino białe łączymy z płynnym miodem, wodą i spirytusem. Gotową mieszanką zalewamy czosnek. Całość szczelnie zakręcamy i odkładamy na około 2 tygodnie w ciepłe miejsce. 

  • Krok 3:

    Rozlewanie nalewki czosnkowej: po 14 dniach nalewkę przelewamy przez gazę. Rozlewamy ją do czystych butelek i dokładnie je zakręcamy. 

Porady

  • Do przygotowania nalewki czosnkowej najlepiej sprawdzi się białe wino gronowe, które wytwarzane jest bez dodatku wody czy cukru.
  • Nalewkę z czosnku można także przyrządzić na bazie czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego.
  • Wolicie nalewki o bardziej delikatnym posmaku? W takim wypadku możecie zdecydować się na zrobienie wina z czosnkiem bez dodatku spirytusu. Wystarczy, że zagotujecie trunek na wolnym ogniu, a następnie połączycie go z obranymi ząbkami czosnku. Całość należy pozostawić do wystudzenia (najlepiej na kilka godzin), a następnie przecedzić i rozlać do butelek. 
  • Przecedzanie nalewki z czosnku i spirytusu ułatwi specjalna butelka filtracyjna. Można ja znaleźć w większości hipermarketów budowlano-dekoracyjnych. 
  • Obrane ząbki czosnku polecamy rozgniatać w moździerzu wykonanym z drewna. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne i proste, domowe nalewki
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Nalewka czosnkowa – właściwości 

Nalewka z wina i czosnku ceniona jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale i ze względu na jej korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Połączenie jakościowego, naturalnego miodu, świeżych ząbków czosnku, spirytusu i wytrawnego wina białego wykazuje bowiem właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Regularne spożywanie nalewki może również przyczynić się do obniżenia ciśnienia. 

To jednak nie koniec zalet czosnkowej nalewki. Skutecznie wspomaga ona również proces usuwania toksyn z organizmu. Trunek ten poprawia także przemianę materii. W medycynie naturalnej jest również używany do leczenia chorób górnych dróg oddechowych, a także przeziębienia i grypy. Zastanawiacie się, w jakiej ilości spożywać nalewkę? By zauważyć jej korzystne oddziaływanie, wystarczy przyjmować ją w ilości około 15–20 ml dziennie przez okres 2–3 miesięcy.

Inne pomysły na nalewki na czosnku 

Czosnek to znany składnik rozmaitych nalewek, likierów i innych alkoholi. Szczególną popularnością cieszy się nalewka czosnkowa z miodem i cytryną. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Obrany czosnek (około 20 ząbków) należy pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoja. Następnie dodaje się do niego pokrojoną w ósemki cytrynę oraz wódkę (500 ml) z miodem (270 g). Po około 2 tygodniach nalewkę trzeba dokładnie przefiltrować przez gazę. Gotowe!

W najprostszej wersji nalewkę czosnkową można przygotować na bazie jedynie dwóch składników – wódki i czosnku. W takiej wersji obrane ząbki należy dokładnie rozgnieść w moździerzu i zalać alkoholem. Następnie całość przekłada się na około 10–14 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie trunek wystarczy przefiltrować przez gazę. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne