Dlaczego warto jeść bataty?

Z jednej strony bataty to smaczne produkty, ale z drugiej przede wszystkim wartościowe! I udowadniają to badania. W corocznym rankingu najzdrowszych warzyw świata tworzonym przez amerykańską organizację stojącej na straży jakości produktu „Publisher of Nutrition Action Healthletter” bataty znajdują się w ścisłej czołówce. Eksperci ds. żywienia wymieniają, że to warzywa bogate w witaminę A (beta-karoten) i już 2-3 średniej wielkości produkty zaspokajają dziennie zapotrzebowanie na ten składnik. Ponadto bataty dostarczają organizmowi błonnik – niezbędny dla dobrej pracy jelit, który ułatwia odchudzanie i niweluje problemy z trawieniem. Po słodkie ziemniaki bez obaw mogą sięgać diabetycy – indeks glikemiczny batatów to 54, a po upieczeniu wzrasta do 80.

Jak wybierać bataty i jak prawidłowo je przechowywać?

Kupując bataty, zwróćmy uwagę na skórkę. Powinna być twarda, bez mechanicznych uszkodzeń. To znaki, że bulwy transportowane były w odpowiednich warunkach. Ważny jest też czubek produktu – w tym miejscu bardzo często zaczyna gnić. W kuchni najlepiej znaleźć dla nich przewiewne, chłodne miejsce – lepiej jednak, aby nie była to lodówka, a spiżarnia lub piwnica. Błędem jest trzymanie słodkich ziemniaków w foliowych reklamówkach – bez dostępu powietrza bataty zrobią się miękkie i zaczną kiełkować. Ugotowane bulwy batatów świetnie nadają się do mrożenia.

Bataty w kuchni – najważniejsze wskazówki

Rozmiar słodkich ziemniaków to punkt wyjścia do kulinarnych eksperymentów. Większe zdecydowanie lepiej sprawdzą się do faszerowania, a także przygotowania długich frytek z batatów. Z kolei z drobniejszych możemy zrobić zgrabne łódki i upiec je w piekarniku, lub dodać do zupy krem. Przed pieczeniem nie trzeba ich obierać, ale należy pamiętać o dokładnym wyszorowaniu skórki. Bataty pieczone, gotowane lub grillowane zaskoczą smakiem i łatwością przygotowania. W galerii powyżej prezentujemy 5 sposobów, jak wykorzystać bataty w kuchni.

Zobacz także: pierś z indyka z batatami i szpinakiem

Bataty - różne odmiany

Pierwsze uprawy batatów występowały w Ameryce Południowej i Środkowej. Do Europy przywędrowały dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba, a dalej na Wschód dotarły wraz z portugalskimi odkrywcami. Bulwom batatów służy strefa międzyzwrotnikowa, a najlepsze warunki do uprawy to wilgotny i ciepły klimat. W produkcji słodkich ziemniaków przodują Chiny, Indonezja, Uganda oraz Nigeria.

Słodkie ziemniaki występują w około 400 odmianach. Najczęstszym wyróżnikiem jest kolor skórki oraz miąższu warzywa. Możemy spotkać się z batatami fioletowymi, czerwonymi, pomarańczowymi, żółtymi oraz białymi. Najpopularniejsza wersja w polskich sklepach to barwa ceglano-pomarańczowa. Każda odmiana to charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne. Bataty, które mają żółty miąższ, zawierają spore ilości karotenoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Wśród nich znajduje się luteina – substancja korzystnie wpływająca na nasze oczy i jakość widzenia. Regularnie jedzone dostarczają szeregu mikroelementów: wapnia, potasu, fosforu oraz sodu, a także witaminy z grupy B (odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu nerwowego), witaminę C (niezbędną dla wzmacniania układu odpornościowego) i E, która jest nazywana „witaminą młodości”, a także kwas foliowy polecany m.in. kobietom w ciąży. Fioletowe bataty to z kolei źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Chronią tym samym przed zbyt szybkim starzeniem się komórek i ograniczają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, m.in. nowotwory.

Bataty na słodko – do ciasta i tarty

Bataty nie muszą kojarzyć się tylko w daniach obiadowych czy wytrawnych przekąskach. Idealnie smakują również w słodkich kompozycjach. Ugotowane, zmiksowane i odpowiednio doprawione to kremowe nadzienie do tarty czy część masy na ciasto. Dla przełamania słodkiego smaku batatową masę najlepiej połączyć ze skórką i sokiem z cytryny, a także odrobiną kardamonu. Tarta z batatami i orzechami pekan na pewno zrobi furorę na niejednym podwieczorku.

Zobacz także: tarta z batatów i fasoli z koniakiem