REKLAMA

Zapiekanka porowa z ziemniakami

Zapiekanka porowa to wariacja na temat klasycznej zapiekanki ziemniaczanej. Jest jednocześnie delikatna, dzięki warstwie ziemniaków na wierzchu, ale i pikantna, dzięki porom. Zapiekanka porowa pokazuje nieco inne oblicze warzywa, które zwykle stosujemy jako dodatek do zup czy sałatek. Sprawdźcie sami, bo jest pysznie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 152 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zapiekanka porowa (2) 1. Kartofle obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki grubości ok. 1/2 cm. Wrzucamy na 5 min na osolony wrzątek, odcedzamy. oczyszczony i opłukany por kroimy w 1/2-cm plasterki, tak samo oczyszczone pieczarki. obraną cebulę i czosnek siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. W patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i pora, dusimy 3 min.
  • zapiekanka porowa 3 2. Dodajemy czosnek i pieczarki, chwilę dusimy. mieszamy z posiekaną natką oraz solą i pieprzem do smaku, na wierzch kładziemy plastry kartofli. Kremówkę roztrzepujemy z jajkiem i serem, zalewamy formę, na wierzch kładziemy wiórki z reszty masła, wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. podajemy do obiadowych mięs, jako jarzynkę.

Porady

W przepisie na zapiekankę porową z ziemniakami wykorzystujemy:

  • ziemniaki - niedużych rozmiarów
  • pora - podana waga to mniej więcej jeden średni por
  • pieczarki - duże
  • parmezan - w wersji startej na drobnych oczkach

Notka redakcyjna

Zapiekanka porowa może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, ale odgrzewana też jest w porządku. Świetnie sprawdza się jako zamiennik klasycznego ziemniaczanego puree. Jeśli chcemy, żeby charakterystyczny smak pora był mniej ostry, możemy zanurzyć go na kilka minut w gorącej wodzie. Parmezan z kolei można zastąpić mozzarellą lub serem żółtym. Rozpuszczą się podczas pieczenia i będą apetycznie się ciągnąć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy