Carpaccio

Ocena:

4.56 (147)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Carpaccio to jeden z najpopularniejszych włoskich przysmaków. Klasyczna, bardzo cienko pokrojona mięsna przystawka, podana z aromatycznym cytrynowym dressingiem to smakołyk, którego zdecydowanie musicie spróbować. Sprawdzi się zarówno jako przegryzka przed głównym posiłkiem, jak i jako smaczna, a zarazem pożywna przekąska na imprezę. 

Składniki:

  • żółtko  20 g

  • musztarda  20 g

  • sok z cytryny  50 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • oliwa z oliwek  200 ml

  • bulion wołowy  60 ml

  • sos worcestershire  1 g

  • wołowina  400 g

  • parmezan  50 g

  • rukola  50 g

Carpaccio - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dressingu do carpaccio: żółtko ucieramy z musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Stopniowo wlewamy oliwę, stale ucierając. Kiedy sos będzie spójny i gęsty, wlewamy chłodny rosół. Dodajemy kilka kropel sosu worcester, energicznie mieszamy.

  • Krok 2:

    Krojenie carpaccio wołowego: Surową polędwicę dokładnie czyścimy z błon i żyłek. Ostrym nożem kroimy ją na jak najcieńsze plasterki. Przenosimy ją ostrożnie na talerz, trzymając ją na ostrzu noża. Skrapiamy całość uprzednio przygotowanym sosem, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy płatkami parmezanu. Na wierzchu układamy listki rukoli. 

Porady

  • Plasterki wołowiny na carpaccio powinny mieć grubość około 1-2 mm.
  • By ułatwić sobie krojenie mięsa na carpaccio, polecamy włożyć je do zamrażalnika na około 30 minut. W tym czasie powinno stężeć, ale nie zamarznąć.
  • Carpaccio polecamy podawać ze świeżym, domowym pieczywem
  • Do przygotowania mięsnego carpaccio można również użyć plastrów cielęciny, dziczyzny, wędzonego łososia, tuńczyka, a nawet ośmiornicy.
  • Jeśli nie lubicie smaku musztardy, możecie przygotować dressing z jedynie trzech składników: oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz świeżo mielonego pieprzu.
  • Ponieważ przepis na carpaccio jest niezwykle prosty, to finalny smak dania zależy głównie od jakości użytych składników. Wybierając mięso, warto sięgać po możliwie najszlachetniejsze partie udźca wołowego. Dla najlepszego smaku polecamy również użycie oliwy extra  vergine oraz sera parmigiano reggiano. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Carpaccio z buraka - przepis

Choć tradycyjnie carpaccio jest daniem mięsnym, można też przygotować je w wersji wegetariańskiej. Najczęściej wykorzystuje się do tego buraki. W wersji surowej, kroi się je za pomocą mandoliny na kilkumilimetrowe plastry, a następnie serwuje w towarzystwie rukoli i roślinnego lub koziego sera. W wersji pieczonej podaje się je z dodatkiem tofu lub wegańskiej ricotty. Polecamy też spróbować carpaccio z buraków z serem feta. 
Bezmięsne carpaccio można jednak przygotować nie tylko z buraków. Świetnie smakuje na bazie cukinii, grzybów, dyni czy kalarepy. Można też przygotować je na słodko – z gruszek, truskawek lub kawałków arbuza. 

Co podawać do carpaccio?

Carpaccio można serwować na różne sposoby. W letnie, upalne wieczory polecamy przygotować je w większej porcji – świetnie sprawdzi się na jednodaniową kolację. Najczęściej jednak serwuje się je w formie przekąski, przed daniem głównym. Można jeść je zarówno w wersji solo, jak i z dodatkiem świeżego, chrupkiego pieczywa. Smak carpaccio wołowego idealnie komponuje się również z melonem lub brzoskwiniami. Polecamy też spróbować go z odrobiną posiekanych orzechów włoskich. To również idealny pomysł na zakąskę do czerwonego wina. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne