Carpaccio z borowików

Przepis na przystawkę z grzybów - carpaccio z borowików

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
110 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • 30 dag młodych, świeżo zebranych borowików
  • garść rukoli
  • 1/5 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Carpaccio z borowików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • Dokładnie oczyszczone grzyby wrzucić na wrzątek i obgotować je przez 2–3 minuty. Odcedzić na sicie,
  • ostudzić i pokroić na jak najcieńsze plastry.
  • Rukolę opłukać i osuszyć, ułożyć na półmisku. Na liściach rukoli ułożyć plastry grzybów. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, solą i białym pieprzem na gładki sos. Sosem polać grzyby ułożone na półmisku.
  • Co oprócz sosu
  • Do carpaccio zarówno tego z wołowiny, jak i borowikowego poza sosem z octu i oliwy świetnie pasuje parmezan starty na cienkie płatki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 110


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy