Wino pomarańczowe.

Ocena:

4.47 (206)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Sok z pomarańczy wycisnąć w sokowirówce,wodę zagotować z cukrem,schłodzić.Przelać do gąsiora.

Składniki:

  • 1 i1/2 kg.świeżych pomarańczy,
  • 1 i 1/2 l. dobrej wody źródlanej lub niegazowanej wody stołowej,
  • 1 i 1/2 kg.cukru.

Wino pomarańczowe. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.Obrane pomarańcze(zdjąć skórki i białe warstwy) rozdrobnić wraz z pestkami i wycisnąć sok przez
  • lniany woreczek lub sokowirówkę.
  • 2.Wodę zagotować z cukrem,odstawić do przechłodzenia.Zimny syrop zmieszać z wyciśniętym sokiem,szyjkę gąsiora owinąć kilkakrotnie złożoną gazą lub gęstym białym płótnem i postawić w
  • zacisznym miejscu o temperaturze pokojowej.
  • 3.Po 6 tygodniach przestawić wino do piwnicy na 6 miesięcy.Następnie zlać,przecedzić przez gęste
  • sito wyłożone warstwą bibuły filtracyjnej i rozlać do idealnie czystych butelek.
  • 4.Zakorkować,zalakować i trzymać w piwnicy przez kolejne 6 miesięcy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne