Sok z pomarańczy wycisnąć w sokowirówce,wodę zagotować z cukrem,schłodzić.Przelać do gąsiora.
Składniki:
1 i1/2 kg.świeżych pomarańczy,
1 i 1/2 l. dobrej wody źródlanej lub niegazowanej wody stołowej,
1 i 1/2 kg.cukru.
Wino pomarańczowe. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Obrane pomarańcze(zdjąć skórki i białe warstwy) rozdrobnić wraz z pestkami i wycisnąć sok przez
lniany woreczek lub sokowirówkę.
2.Wodę zagotować z cukrem,odstawić do przechłodzenia.Zimny syrop zmieszać z wyciśniętym sokiem,szyjkę gąsiora owinąć kilkakrotnie złożoną gazą lub gęstym białym płótnem i postawić w
zacisznym miejscu o temperaturze pokojowej.
3.Po 6 tygodniach przestawić wino do piwnicy na 6 miesięcy.Następnie zlać,przecedzić przez gęste
sito wyłożone warstwą bibuły filtracyjnej i rozlać do idealnie czystych butelek.
4.Zakorkować,zalakować i trzymać w piwnicy przez kolejne 6 miesięcy.