Wino Ciociosan

Ocena:

4.42 (205)

  • 1176 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby

bardzo smaczne winko, podobne do martini a nawet i lepsze

Składniki:

  • 5 litrów przegotowanej wody
  • 2 kg cukru
  • 1 kg ryżu
  • 1-2 dag drożdży
  • 15 dużych rodzynek (20-30 małych)
  • 8 dużych goździków (16 małych)
  • 5 dużych ziaren pieprzu czarnego (10 małych)
  • 2 średnie cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • szczypta piołunu

Wino ciociosan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Odebrać 2 szklanki cukru potrzebnego do drugiej fermentacji. Ryż parę razy przepłukać, cytrynę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukier rozpuścić w ciepłej i przegotowanej wodzie. Wszystkie składniki wsypać do butla i zalać wodą z cukrem. Wino odstawić na 5 tygodni. Po tym okresie zlać wino w celu odcedzenia od pozostałości po ryżu, przyprawach, ziołach i cytrynie. Odebrać część wina i lekko podgrzać, a następnie rozpuścić w nim 2 szklanki cukru oraz dolać do reszty, która znajduje się w czystym butlu. Odstawić do ponownej fermentacji na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu można zlać wino w butelki, albo zostawić na dłużej w butlu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne