bardzo smaczne winko, podobne do martini a nawet i lepsze
Składniki:
5 litrów przegotowanej wody
2 kg cukru
1 kg ryżu
1-2 dag drożdży
15 dużych rodzynek (20-30 małych)
8 dużych goździków (16 małych)
5 dużych ziaren pieprzu czarnego (10 małych)
2 średnie cytryny
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
szczypta piołunu
Wino ciociosan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Odebrać 2 szklanki cukru potrzebnego do drugiej fermentacji. Ryż parę razy przepłukać, cytrynę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukier rozpuścić w ciepłej i przegotowanej wodzie. Wszystkie składniki wsypać do butla i zalać wodą z cukrem. Wino odstawić na 5 tygodni. Po tym okresie zlać wino w celu odcedzenia od pozostałości po ryżu, przyprawach, ziołach i cytrynie. Odebrać część wina i lekko podgrzać, a następnie rozpuścić w nim 2 szklanki cukru oraz dolać do reszty, która znajduje się w czystym butlu. Odstawić do ponownej fermentacji na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu można zlać wino w butelki, albo zostawić na dłużej w butlu.