Wegańskie ciastka z ciecierzycy

Czekoladowe ciastka z ciecierzycy to całkowicie wegańska przekąska. Naturalnie słodka i zdrowa, świetnie sprawdzi się jako składnik drugiego śniadania.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.54 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki

  • odsączonej i przepłukanej
    1/4 szklanki masła migdałowego
    1/4 szklanki mąki migdałowej
    2 łyżki syropu klonowego
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • świeżo startej
    1/4 szklanki płatków migdałowych plus dodatkowe do dekoracji
    1/4 szklanki gorzkiej czekolady
  • drobno posiekanej

     

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Wegańskie ciastka z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czekoladowe ciastka z ciecierzycy to zdrowa i słodka przekąska

  • która doskonale się sprawdzi jako element lunchboxa. Zdrowe
  • pełne roślinnego białka i witamin
  • można przechowywać szczelnie zamknięte nawet przez kilka tygodni!

    Właściwości ciecierzycy

    Ciecierzyca to warzywo strączkowe

  • które zawiera mnóstwo białka
  • a także sporą ilość żelaza
  • potasu i błonnika. Przed ugotowaniem
  • należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie. Aby była bardziej lekkostrawna
  • do gotowania możemy dodać łyżeczkę kurkumy lub kuminu. Możemy też dodać łyżeczkę sody oczyszczonej
  • dzięki czemu będzie bardziej miękka. To bazowy składnik wielu popularnych potraw kuchni wegetariańskiej
  • m.in. hummusu i falafeli. Z wody po ciecierzycy konserwowej można przygotować wegańskie bezy lub zastąpić nią jajko.

    Wykonanie

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki

  • oprócz płatków migdałowych i czekolady
  • dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy migdały i czekoladę
  • mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki
  • każdą z nich spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dekorujemy płatkami migdałowymi
  • delikatnie wciskając je w ciastka. Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie ciastka są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu ich konsystencja jest idealna
  • są kruche i długo świeże.

    Przepis i zdjęcie: Daria Sulima

     


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy