Błyskawiczny, wegański i bezglutenowy makowiec bez pieczenia i bez cukru

Wegański i bezglutenowy, błyskawiczny makowiec bez pieczenia. Z dodatkiem ulubionych bakalii i mleka roślinnego, oblany pomarańczowym lukrem.

Ciastaciasta bez pieczenia

Ocena:

(średnia 4.46 z 182 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki maku
    1/2 szklanki sezamu
    1/2 szklanki daktyli
    1/2 szklanki orzechów włoskich i laskowych
    1/2 szklanki migdałów
    1/2 szklanki rodzynek
    1/3 szkalnki żurawiny
    skórka pomarańczowa
    1/2 szklanki mleka roślinnego
    2 łyżki oleju kokosowego
    3 łyżeczki syropu z agawy

    Lukier pomarańczowy:
    1 szklanka cukru pudru
    1/3 szklanki soku pomarańczowego
    1 łyżka skórki pomarańczowej

Kroki wykonania:

  • Bakalie siekamy na mniejsze części i zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę. Mak i sezam łączymy z mlekiem roślinnym i zmielić. Dodajemy odsączone bakalie i dokładnie wymieszać. Olej kokosowy rozpuszczamy z syropem z agawy i łączymy z makiem. Jeśli masa jest zbyt sucha

  • dodajemy więcej mleka roślinnego lub sok pomarańczowy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • przelewamy masę
  • dokładnie ugnie ją ręką lub łyżką. Wstawić do lodówki na całą noc.

    Cukier puder mieszamy dokładnie ze skórką pomarańczową i sokiem. Sok należy dodawać stopniowo

  • aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier. Polewamy nim ugniecioną masę i odstawiamy do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy