Wafelki z kawą i smietanką do kawy

bardzo smaczne wafelki

dodany przez: Joanna 55 joanna_55

desery przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Składniki:

  • 2 opakowania wafli
  • 200 gram masła
  • 7-8 łyżek cukru
  • 1 szklanka gęstej kwasnej smietany 22%
  • 400 gram śmietanki do kawy Cremona, tj 2 duże opakowania
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, można pominąć , jeżeli nie lubimy kawy.

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Wafelki z kawą i smietanką do kawy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło z cukrem stopić.
  • Smietanę roztrzepać zsolą i dodać do stopionego masła, wymieszać.
  • Nadal podgrzewając i intensywnie mieszając mątewką wsypywać śmietankę do kawy.
  • Na końcu wmieszać kawę, tyle, ile lubimy.
  • Letnią masą przekładać wafelki, następnie ułożyć jer na desce i wstawić do zamrażarki, aby masa szybciej stężała, ale z tą masą wafelków nie wolno mrozić, bo stracą swój smak.
  • Gdy wstawiamy do zamrażarki nie owijamy w folię aby nie zaparowały, dopiero po dokładnym wystudzeniu zawijamy w folię
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: