Udziec indyka w warzywkach

Ocena:

4.45 (198)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 2 osób
Sycacy i smaczny obiadek.

Składniki:

  • indyczy udziec (moga byc 2),
  • WARZYWA:
  • 3 srednie marchewki,
  • 2 -3 duze cebule (moze byc biala i czerwona),
  • 3 zabki czosnku,
  • 6 wiekszych ziemniakow,
  • 1 por, pol szklanki zielonego,
  • mrozonego groszku,
  • 1 lodyga selera naciowego,
  • olej do smazenia,
  • przyprawy: sol, pieprz, vegeta, curry, papryka, czosnek, oregano, bazylia, majeranek (wedle upodoban)

Udziec indyka w warzywkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Udziec indyka umyc, osuszyc, naciac wzdluz w kilku miejscach i natrzec przyprawami: sola, pieprzem, curry, papryka i czosnkiem. Odstawic w chlodne miejsce na co najmniej pol godziny. Warzywa obrac i umyc. Cebule pokroic w paski, marchewke w prazki, lodyge selera porkoic wzdluz w polksiezyce, ziemniaki pokroic w polkola o grubosci ok 0,5 cm. Pokrojone warzywa wrzucic do miski i dobrze doprawic: pieprzem, sola, curry, vegeta, oregano, bazylia i majerankiem (dodaje jeszcze kilka kropel sosu sojowego). Pozwolic, by warzywa odstaly w przyprawach kilkanascie minut. Czosnek kroimy w kosteczke, pora w krazki, wyjmujemy zamrozony groszek - te warzywa wrzucimy do pozostalych warzyw nieco pozniej, pod koniec smazenia, Rozgrzac olej na petelni i wrzucic udziec, podsmazyc z kazdej strony do zbrazowienia. Gdy miesko pieknie zbrazowieje (uwaga, moze pryskac, radze przykryc patelnie:] ),przekladamy je do formy do zapiekania. Z kolei na rozgrzany olej wrzucamy warzywka, ktore odstawilismy z przyprawami. Smazymy je ok 10 min ( podobnie jak udziec - na wysokim ogniu), czesto mieszajac. 2 minuty przed zakonczeniem smazenia dozucamy czosnek, pora i groszek, mieszamy. Po uplywie czasu smazenia, wszystkie warzywka wrzucamy do wyscielonej folia formy, w ktorej wczesniej uluzylismy indyka. Calosc wkladamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok 1 - 1,5 godziny w 180-200 stopniach. ( Ja zapiekalam 1,5 godziny zmieniajac kilkakrotnie temp z 200 na 180 i odwrotnie, miesko dobrze sie upieklo i bylo wilgotne)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne