Jakie naczynia do zapiekania wybrać?

Szklane formy sprawdzają się do wszelkiego rodzaju pieczonych dań i deserów.  Żaroodporne szkło jest bezpieczne w kontakcie z jedzeniem i odporne na wysokie temperatury. Naczynia te są przezroczyste, więc możemy obserwować obróbkę dania i na bieżąco sprawdzać jego stopień wypieczenia. Dodatkowo w przezroczystym naczyniu znacznie lepiej wyglądają wszystkie warstwowe dania, gdzie pięknie widać ich poszczególne piętra.

Ceramiczne naczynia do zapiekania wolniej nagrzewają się w piekarniku, więc czas pieczenia nieco się wydłuża, jednak równomierne rozkładanie ciepła chroni przed rozgotowaniem dania i przypalaniem się potrawy na ściankach. Co więcej taka forma może być nie tylko naczyniem do gotowania, ale i estetycznym elementem zastawy. Piękne wzory i kolory sprawiają, że takie naczynie można podać przed gośćmi bezpośrednio na stół. Takie naczynia po rozgrzaniu długo utrzymują ciepło, dlatego bez obaw możemy postawić je na wspólnym stole. Warto tez wiedzieć, że dobrej jakości ceramika jest odporna nie tylko na wysokie, ale i niskie temperatury, dlatego można w niej także mrozić nadwyżki ugotowanych dań. 


Silikonowe formy, choć pojawiły się w naszych kuchniach stosunkowo niedawno, stają się coraz popularniejsze. Ich główną zaletą jest łatwość przechowywania, gdyż ze względu na lekkość i elastyczność zmieścimy je w każdej kuchennej szafce. Kolejnym plusem jest czyszczenie. Do silikonu nie przywierają resztki, dlatego bardzo łatwo go wyczyścić. Wybierając silikonowe naczynia do zapiekania, powinniśmy jednak wybierać te ze wszystkimi atestami.

Żeliwne naczynia to wybór na lata, który świetnie wpisuje się w ideę zero waste. Takie formy do pieczenia nie tylko wolno się niszczą, ale wręcz z biegiem lat stają się lepsze. W tego typu naczyniach możemy piec nie tylko mięsa czy zapiekanki, ale także domowy chleb.

Kamionkowe wyroby to coś, co pamiętamy jeszcze z domów naszych babć, a wiele z tych naczyń przetrwało do dziś! Są wyjątkowo wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i wilgoć, dzięki czemu służą w kuchni przez długie lata. Mają grube ścianki, odporne na wysokie temperatury, długo trzymające ciepło i nieprzywierające. Co więcej kamionka jest niezwykle ekologicznym materiałem, który nie chodzi w reakcje z żywnością i jest w pełni bezpieczny dla alergików. Dzięki odporności na kwas, mogą być używane nie tylko do pieczenia, ale i do kiszenia. 



Jeśli szukacie solidnych i wytrzymałych kamionkowych form do zapiekania, najlepszym wyborem będą naczynia marki Fissler. To producent z 170-letnią tradycją na niemieckim rynku, oferujący szeroki wybór wysokiej jakości produktów. Produkty Fissler wyróżnia wyjątkowa trwałość połączona ze świetnym designem. To zestawienie sprawia, że sprzęt ten sprawdzi się w każdej kuchni i do wielu rozmaitych dań. 

Formy do zapiekania marki Fissler są wykonane z matowego szkliwa i doskonale wyprofilowane. Dzięki poręcznemu uchwytowi 360° łatwo chwycimy je w każdej strony i przeniesiemy z piekarnika prosto na stół. Te odporne na wysokie temperatury formy nadają się do użycia zarówno w mikrofalówce, jak i piekarniku, więc sprawdzą się do wielu różnorodnych przepisów. Z kolei po gotowaniu, z łatwością umyjemy je w zmywarce. W ofercie marki Fissler znajdziemy naczynia o różnych rozmiarach i kształtach. Możemy wybrać większą formę na obiad dla całej rodziny lub małe kokilki, idealne na jedną porcję.

Tylko teraz, te najwyższej klasy naczynia znajdziecie w sklepach Netto i to w wyjątkowej promocji! Sieć Netto wraz z marką Fissler zaprasza do udziału w specjalnej akcji pod hasłem "Kocha, zbiera, gotuje… Bo jakość to Fissler", będącej podziękowaniem od sklepu dla klientów za ich lojalność. 

W ramach akcji lojalnościowej, za każde wydane 25 zł otrzymamy jeden znaczek. Wystarczy zebrać 10 naklejek, aby uzyskać aż do 50% rabatu na naczynia do pieczenia marki Fissler. Za jeden komplet znaczków możemy kupić aż dwa promocyjne produkty! Akcja zbierania naklejek trwa od 20 września do 31 grudnia 2021 roku.

Naczynia do zapiekania - modele i rozmiary

Kiedy zdecydujemy się już na materiał, z jakiego wykonana ma być nasza forma, zostaje nam jeszcze wybór konkretnego modelu. W sklepach znajdziemy całe mnóstwo wariantów o różnych kształtach i wielkościach, od tych dużych, mieszczących całego indyka, po małe jednoporcjowe foremki. W zależności od tego, jakie dania przygotowujemy najczęściej, możemy wybierać wśród brytfanek, garnków, a także naczyń o prostokątnych, kwadratowych, owalnych lub okrągłych kształtach. Możemy wybrać naczynia do zapiekania z pokrywką lub bez, a także z dodatkową podstawką do serwowania prosto na stół. Fanom deserów przydadzą się także żaroodporne kokilki i formy do tarty.

Co upiec w naczyniu żaroodpornym?

Co upiec w żaroodpornym naczyniu? Możliwości jest całe mnóstwo! Taka solidna forma posłuży nam przez długie lata do wszelkiego rodzaju zapiekanek, mięsnych pieczeni, opiekanych ziemniaczków, zapiekanych makaronów czy do wypieku domowego chleba. Naczynie żaroodporne to fantastyczne narzędzie do gotowania w stylu zero waste, gdyż zapiekając z nim, możemy dać drugie życie wielu składnikom. Zostały wam resztki ziemniaków z wczorajszego obiadu? A może ugotowaliście za dużo makaronu do zupy? Wystarczy wymieszać te składniki z ulubionymi przyprawami, zalać sosem z jajka i śmietany i zapiec w solidnej formie. Żaroodporne naczynia przydadzą się również do ponownego odgrzewania przygotowanych wcześniej dań, dzięki czemu możemy gotować na od razu na kilka dni! Z kolei fanom słodkości, żaroodporne naczynia przydadzą się do zapiekanych owsianek, owoców pod kruszonką, francuskiego creme brulee czy kruchych tarteletek. 

Wybierzcie swoją wymarzoną formę do pieczenia, skrojoną na miarę waszych kulinarnych upodobań, a stanie się ona początkiem wielu pysznych historii. Zainspirujcie się naszymi smakowitymi propozycjami na pieczone dania i desery. Życzymy smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z marką Netto.